ANVR: zet tijdig en genoeg boosterprikken voor plan Europese Unie

25 nov 2021, 14:06 Zakelijk
anvr zet tijdig en genoeg boosterprikken voor plan europese unie
ANP
De ANVR is voorstander van het hanteren van uniforme reisregels, zegt de reisbrancheorganisatie als reactie op het boosterprikplan van de Europese Unie. Daarvoor moeten wel tijdig en genoeg boosterprikken gezet kunnen worden, waarschuwt de reiskoepel. "We zien nu al dat met de afwijkende bepalingen die landen hanteren boekingen enorm teruglopen", zegt een woordvoerster. Zo hanteert Oostenrijk een beperkte geldigheid voor het Janssen-coronavaccin.
De Europese Commissie wil dat gevaccineerden uiterlijk 9 maanden na hun vaccinatie een boosterprik halen om hun coronareisbewijs te mogen behouden. Meerdere lidstaten hebben al aangekondigd sommige groepen gevaccineerden pas als volledig gevaccineerd te beschouwen na een boosterprik. Dat kan voor verwarring en problemen zorgen bij reizigers. De booster is bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door coronavaccins lijkt mettertijd af te nemen.
De reisbrancheorganisatie wil dat de Europese Commissie voor het boosterprikplan één lijn trekt die geldt binnen het blok. "De invoering van het coronareisbewijs was een groot succes van de Europese Unie, zodat we binnen Europa op basis van dezelfde maatregelen konden reizen. De afwijkende bepalingen zijn niet bevorderlijk voor het vertrouwen van reizigers", zegt een woordvoerster van de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).
Het boosterprikplan zal voor reisorganisaties eerder positief dan negatief uitpakken, verwacht de ANVR. Reisorganisaties kunnen dan namelijk doorgaan met ondernemen, omdat reizen weer makkelijker en mogelijk wordt. Als alles goed gaat, komen de vakanties die nu al geboekt zijn voor komende zomer niet in gevaar. Maar dan moet iedereen wel op tijd zijn boosterprik krijgen, aldus de woordvoerster. "Nu staan de boekingen feitelijk stil en vallen ze terug, door alle maatregelen die individuele landen nemen met oplopende besmettingen", zegt de woordvoerster.
De ANVR wil ook geen onderscheid tussen reizen binnen en buiten de EU, zoals het voorlopige plan zou voorstellen. De EU zou landen buiten de unie niet langer als veilig land willen aanmerken, met vrije toegang voor reizigers. Wie de EU wil binnenkomen, zou volgens persbureau Bloomberg voortaan zelf moeten laten zien geen besmettingsgevaar te vormen. Reizigers dienen zelf met een coronapas te bewijzen dat ze beschermd zijn doordat ze bijvoorbeeld zijn ingeënt.