Asbest verwijderen? Dit zijn de wettelijke eisen en risico’s

17 feb , 14:25 Zakelijk
asbest uit woning verwijderen 1

Ben je woonachtig in Utrecht of omgeving, dan heb je vast en zeker het woord asbest voorbij horen komen. Hedendaags komen er steeds meer gevallen in het nieuws van de gevolgen van asbest. Om in de toekomst meer gezondheidsrisico’s te voorkomen is het belangrijk om de wettelijke eisen na te leven en op de hoogte te zijn van de risico’s. Het inademen van asbestvezels kan namelijk leiden tot ziekten zoals asbestose en mesothelioom. Als je vermoedt dat er asbest in je woning of gebouw aanwezig is, is het raadzaam om een professioneel bedrijf in asbest verwijderen in Utrecht in te schakelen om de situatie veilig en vakkundig aan te pakken.

Wat houdt asbestsanering in?

Asbestsanering omvat het identificeren, veilig verwijderen en afvoeren van asbesthoudende materialen uit gebouwen, infrastructuur of de bodem. Dit proces begint met een grondige asbestinventarisatie, uitgevoerd door gecertificeerde inspecteurs. Zij stellen een asbestinventarisatierapport op, waarin de locaties en hoeveelheden van het aanwezige asbest worden gedocumenteerd.

Meest voorkomende plekken van asbest 

Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Het kan op verschillende plekken in oudere gebouwen aanwezig zijn, vooral als het materiaal verouderd of beschadigd is. De meest voorkomende plekken waar asbest voorkomt, zijn:

  • Daken en dakbedekking: Vooral asbestcementplaten in oudere huizen en schuren.
  • Asbest in schoorsteen: De asbestcementbuis is een van de meest voorkomende vormen van asbest in schoorstenen. Deze buis is vaak zichtbaar aan het uiteinde van de schoorsteen op het dak.
  • Isolatiematerialen: In leidingen, verwarmingssystemen en als thermische isolatie in muren en plafonds.
  • Vloerbedekking en tegels: Asbesthoudende vinylvloeren en tegels in oudere gebouwen.
  • Spouwmuurisolatie: Soms werd asbest als isolatiemateriaal in spouwmuren gebruikt.
  • Cementplaten: Asbesthoudende platen voor gevels, vloeren en daken.
  • Loodgieters- en verwarmingspijpen: Isolatie rondom leidingen en verwarmingssystemen.

Wettelijke voorschriften en risicoklassen

In Nederland zijn er strikte regels voor het saneren van asbest. Afhankelijk van de aard en toestand van het asbesthoudende materiaal wordt een risicoklasse toegekend:

  • Risicoklasse 1: Laag risico; verwijdering kan vaak door niet-gecertificeerde bedrijven worden uitgevoerd.
  • Risicoklasse 2 en 2a: Hoger risico; verwijdering moet worden uitgevoerd door gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. 

Voorafgaand aan de sanering is het vaak verplicht een sloopmelding te doen bij de gemeente. In sommige gevallen mogen particulieren zelf asbest verwijderen, mits het oppervlak kleiner is dan 35 m² en het materiaal in goede staat verkeert. Echter, vanwege de gezondheidsrisico's is het raadzaam om altijd een professional in te schakelen.

Het saneringsproces

Na de inventarisatie en risicobeoordeling wordt een werkplan opgesteld. Tijdens de sanering worden strikte veiligheidsmaatregelen genomen om verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Dit omvat het creëren van een containment (gecontroleerde ruimte met speciale onderdruk) en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door de werknemers. Na afronding van de werkzaamheden vindt een eindcontrole plaats om te bevestigen dat alle asbest op de juiste manier is verwijderd.

Asbest in de bodem

Naast gebouwen kan asbest ook in de bodem aanwezig zijn, bijvoorbeeld door illegale stort of slijtage van asbesthoudende materialen. Bij bodemsanering gelden specifieke regels en erkenningsplichten voor bedrijven die deze werkzaamheden uitvoeren. Nieuwe gevallen van bodemverontreiniging met asbest die zijn ontstaan na 1 juli 1993, moeten volledig worden verwijderd, ongeacht het asbestgehalte.

Kortom, het is van groot belang dat asbestsanering wordt uitgevoerd door gecertificeerde professionals die de geldende wet- en regelgeving naleven.