ASMI en ASML onderaan in AEX na waarschuwingen in chipsector

13 okt 2022, 12:10 Zakelijk
asmi en asml onderaan in aex na waarschuwingen in chipsector
ANP

ASMI, ASML en Besi stonden donderdag onderaan in een rode AEX-index. De Nederlandse chipbedrijven kampten met waarschuwingen van sectorgenoten TSMC en Applied Materials. De stemming op de beurs bleef verder terughoudend in afwachting van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat later op de dag naar buiten komt.

Beleggers hopen dat de stijging van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten verder is afgezwakt. De Amerikaanse centrale bank zou dan namelijk de rente in de toekomst minder agressief hoeven te verhogen om de inflatie te beteugelen.

De AEX op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een half procent in de min op 627,97 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 848,02 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

ASMI, Besi en ASML verloren tot 4,9 procent. De grote Taiwanese chipfabrikant TSMC boekte afgelopen kwartaal flink meer omzet en winst. Het bedrijf ziet de omzetgroei echter afzwakken door de Amerikaanse maatregelen om de ontwikkeling van de Chinese chipindustrie te vertragen. De belangrijke klant van ASML verlaagt dan ook zijn uitgaven aan machines en apparatuur. Ook de Amerikaanse chiptoeleverancier Applied Material waarschuwde voor een negatieve impact van de nieuwe beperkingen voor de export naar China.

Philips (plus 0,8 procent) veerde wat op. Het zorgtechnologieconcern raakte een dag eerder nog meer dan 12 procent aan beurswaarde kwijt, na een nieuwe tegenvaller bij de kwestie rond de slaapapneuapparaten van het bedrijf en een winstwaarschuwing. Platenlabel UMG en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway gingen aan kop in de AEX, met plussen van 3 procent.

In de MidKap bungelde Fagron (min 8 procent) onderaan na tegenvallende kwartaalresultaten. De toeleverancier aan apotheken blijft last houden van het wereldwijde tekort aan injectienaalden door de vaccinactieprogramma's. PostNL werd door ING van de kooplijst gehaald en daalde 0,6 procent.

Chiptoeleverancier RoodMicrotec, die met cijfers kwam, steeg 3,9 procent. In Londen daalde easyJet 1,2 procent. De Britse budgetvlieger boekte afgelopen zomer weer ongeveer evenveel winst als voor de coronapandemie ondanks de problemen op luchthavens als Schiphol.

De olieprijzen gingen licht omhoog ondanks dat het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar olie dit jaar minder hard zal stijgen dan eerder gedacht. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 87,67 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 92,91 dollar per vat. De euro was 0,9729 dollar waard, tegen 0,9707 dollar een dag eerder.