ASML: Chinese werknemer verduisterde informatie over technologie

15 feb 2023, 8:43 Zakelijk
asml chinese werknemer verduisterde informatie over technologie
ANP

Een werknemer uit China van chipmachinebouwer ASML heeft informatie over de technologie van het bedrijf verduisterd. Dat meldt het bedrijf uit Veldhoven in zijn jaarverslag dat woensdag is gepubliceerd. De medewerker werkt niet meer voor ASML.

Het incident heeft recent plaatsgevonden, laat een woordvoerster van het bedrijf weten. Er is meteen een onderzoek ingesteld, dat loopt nog. Op basis van de eerste bevindingen schat ASML niet in dat de verduistering "van materieel belang is" voor het bedrijf.

Wel is het datalek gemeld bij de Nederlandse en Amerikaanse overheid die de export van de technologie van ASML controleren. Volgens het bedrijf zijn mogelijk bepaalde exportcontrolevoorschriften overtreden. Deze regels gelden niet alleen voor de apparatuur van ASML, maar ook voor kennis over de technologie en documenten van de chipmachinebouwer.

Ook zijn er na het incident herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Volgens de woordvoerster is daarbij onder meer gekeken naar hoe het datalek heeft kunnen gebeuren. Op basis daarvan zijn maatregelen genomen. Welke dat zijn, is niet duidelijk.

De technologie die ASML maakt is uniek. Volgens marktonderzoeker Gartner controleert ASML sinds twee jaar ruim 90 procent van de wereldwijde markt voor chipmachines, die een waarde vertegenwoordigt van miljarden dollars. De keerzijde van die positie is dat de Veldhovense grootmacht een doelwit is.

Zo meldde Het Financieele Dagblad in 2019 dat ASML jaren daarvoor slachtoffer was geworden van Chinese spionagepraktijken. ASML ontkende dat en verklaarde dat van een nationale samenzwering geen sprake zou zijn. Wel bevestigde het bedrijf dat een handvol medewerkers gepatenteerde informatie had gestolen uit een kantoor in de Verenigde Staten.

ASML was vorige maand veelvuldig in het nieuws omdat de VS een exportbeperking richting China wilden voor de chipmachines van het bedrijf. Zo willen de VS voorkomen dat China met de allernieuwste technologie steeds slimmere wapens kan maken.

Vorige maand bereikten Nederland, Japan en de VS een akkoord over verdere beperkingen aan de types chipmachines die naar China mogen worden geëxporteerd. Topman Peter Wennink geeft in het jaarverslag aan dat hij heeft begrepen dat niet alleen geavanceerdere versies van zijn DUV-machines onder de exportbeperkingen gaan vallen, maar ook andere producten. De geavanceerdste machines, de zogeheten EUV-apparaten, mogen al niet naar China worden uitgevoerd.