De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag licht omlaag onder aanvoering van ASML en ING. De andereEuropese beurzen lieten een gemengd beeld zien na de verliesbeurt een dag eerder. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de ontwikkelingen op het handelsvlak en het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 537,97 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 770,06 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.
De Europese chipbedrijven stonden onder druk na een waarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot KLA Tencor voor een vertraagde groei in geheugenchips. Chipmachinefabrikant ASML verloor ruim 2 procent in Amsterdam en was daarmee de grootste daler in de AEX. In Parijs daalde chipfabrikant STMicroelectronics 0,9 procent en in Frankfurt leverde Infineon 1,3 procent in. In de MidKap zakte ASMI 1,3 procent.
ING leverde 1,6 procent in. Volgens het Financieele Dagblad (FD) kampt de bank in Nederland en België met zulke grote achterstanden op het eigen werkprogramma dat het de bedrijfsvoering begint te bedreigen. Eerder deze week ontstond grote maatschappelijke en politieke ophef toen bekend werd dat ING een recordschikking van 775 miljoen moest betalen voor falende antiwitwassystemen.
Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 1,4 procent. Bij de middelgrote bedrijven ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een plus van 1,3 procent. Bouwer BAM sloot de rij met een verlies van 1,7 procent.
In Londen raakte luchtvaartgroep IAG bijna 3 procent kwijt. Bij de luchtvaartmaatschappij Britsh Airways zijn in de afgelopen weken de financiële gegevens van mogelijk honderdduizenden klanten gestolen via een datalek op de website van het bedrijf. De Franse verkoper van luxegoederen Kering steeg 1,9 procent in Parijs na een positief analistenrapport van Goldman Sachs.
De euro was 1,1641 dollar waard, tegen 1,1618 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 67,91 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,1 procent meer op 76,58 dollar.