ASML ging woensdag na een kwakkelend begin omhoog in de AEX-index op het Damrak, die mede daardoor een winst liet zien. De chipmachinefabrikant heeft de orders in het tweede kwartaal zien toenemen en verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Topman Peter Wennink denkt nu de omzet in heel 2023 met 30 procent te kunnen opvoeren. Wennink merkte wel op dat klanten van ASML in verschillende marktsegmenten voorzichtiger zijn geworden vanwege aanhoudende macro-economische onzekerheden. Het aandeel steeg 0,8 procent.
ASML staat in het middelpunt van de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China. Zo mag het bedrijf bepaalde machines niet leveren aan China om te voorkomen dat het land zelf geavanceerde chips kan maken die voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Wennink denkt echter niet dat de extra beperkende exportmaatregelen vanuit de VS een grote impact zullen hebben op de vooruitzichten voor dit jaar en op de verwachtingen op lange termijn.
Beleggers keken verder uit naar de definitieve inflatiecijfers van de eurozone, die later op de dag naar buiten komen. In een eerste raming meldde het statistiekbureau Eurostat al dat de inflatie in het eurogebied in juni is afgenomen tot 5,5 procent, van 6,1 procent in mei.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 778,01 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 924,97 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent. Londen steeg 1,4 procent, na een sterker dan verwachte afkoeling van de Britse inflatie in juni tot 7,9 procent.
Naast ASML stond ook Philips (plus 0,9 procent) in de belangstelling. Een groep van ongeveer honderd medewerkers van het zorgtechnologiebedrijf maakt de overstap naar ASML. Omdat deze werknemers al in opdracht van ASML werkten aan zeer precieze meetinstrumenten, neemt het bedrijf hen nu zelf in dienst.
Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 1,9 procent. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een min van 0,6 procent. In de MidKap ging WDP aan kop met een plus van dik 3 procent. De Franse bank BNP Paribas Exane verhoogde het advies voor het vastgoedbedrijf. In Parijs klom autofabrikant Renault ruim 1 procent, na een stijging van de autoverkopen in de eerste jaarhelft.
De euro was 1,1226 waard, tegen 1,1230 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 75,65 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 79,72 dollar per vat.