ASML stond donderdag opnieuw in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak. De chipmachinemaker werd een dag eerder al bijna 10 procent meer waard dankzij sterke jaarcijfers en kreeg er nu ruim 1 procent bij. Analisten van de Amerikaanse investeringsbank Jefferies schroefden het koersdoel voor het aandeel op. Ook werd ASML op de kooplijst gezet door de kenners van Fubon Securities.
Op de beursvloeren gaat de aandacht verder vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal het rentetarief vrijwel zeker voor de derde keer op rij ongewijzigd laten. Op de financiële markten wordt volop gespeculeerd dat de rente spoedig zal worden verlaagd. Daarbij wordt gehoopt op een eerste renteverlaging in het voorjaar. De beleidsmakers van de ECB lijken echter een stuk terughoudender te zijn.
Beleggers deden het verder rustig aan na de sterke opmars een dag eerder. De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 809,86 punten. De hoofdindex won woensdag al 2,4 procent en sloot voor het eerst sinds begin 2022 boven de 800 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 898,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.
Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2 procent. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van ruim 1 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD verloor 0,4 procent na een adviesverlaging door de Belgische bank KBC.
In de MidKap daalde SBM Offshore 0,7 procent. De maritiem oliedienstverlener kondigde aan dat topman Bruno Chabas na twaalf jaar niet opgaat voor een vierde termijn. Hij maakt na de jaarvergadering op 12 april plaats voor de huidige operationeel directeur Øivind Tangen.
NSI klom 1,6 procent bij de kleinere bedrijven. Het vastgoedfonds boekte afgelopen jaar minder winst. Wel gaat het fonds voor 20 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. NSI zal daarvoor de opbrengst gebruiken van de verkoop van Laanderpoort aan ING.
In Parijs zakte STMicroelectronics 2 procent. De Frans-Italiaanse chipmaker zag de omzet en orders dalen in het vierde kwartaal. Ook gaf het bedrijf een teleurstellende omzetverwachting af voor het eerste kwartaal.
De euro was 1,0886 dollar waard, tegen 1,0902 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 75,52 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 80,42 dollar per vat.