Chipmachinemaker ASML stond woensdag bij de dalers in de Amsterdamse AEX-index. De stemming rond het Veldhovense bedrijf werd beïnvloed door berichten dat Nederland strengere Amerikaanse regels voor de export van chiptechnologie naar China zal ondersteunen. ASML-topman Peter Wennink keerde zich daar in NRC tegen en zei dat zijn bedrijf "al genoeg heeft opgegeven".
ASML verloor 1,3 procent. Andere chipbedrijven als ASMI (min 1,8 procent) en Besi (min 2,1 procent) gingen ook omlaag. Grootste daler bij de hoofdfondsen was staalbedrijf ArcelorMittal, dat door Bank of America van de kooplijst werd gehaald. Dat aandeel ging 4,3 procent omlaag. Grootste stijger was Unilever met een plus van 1,2 procent.
Ahold Delhaize maakte bekend dat supermarktketen Jan Linders verder gaat als franchisenemer van Albert Heijn. Dat levert het bedrijf tientallen nieuwe winkels op in met name Limburg. Verder kampte het supermarktconcern met tegenvallende resultaten van zijn Belgische concurrent Colruyt. Het aandeel Ahold Delhaize daalde 1,3 procent.
Beleggers waren verder in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat na sluiting van de Europese markten bekend wordt gemaakt. De Amerikaanse centrale bank zal dan het rentetarief naar verwachting verder verhogen met een half procentpunt. De Fed lijkt daarmee bij de laatste rentevergadering van het jaar wat gas terug te nemen na de vorige stevige rentestappen van 0,75 procentpunt. Alle aandacht gaat daarbij uit naar wat centralebankpresident Jerome Powell zal zeggen over de inflatieverwachtingen en renteverhogingen in het nieuwe jaar.
De AEX sloot 0,3 procent lager op 730,87 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 949,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent.
In de MidKap sloot roestvrijstaalbedrijf Aperam de rij met een min van 4,6 procent. BAM verloor 1,8 procent bij de kleinere bedrijven. De bouwer heeft 115 miljoen euro aan coronasteun van de overheid vervroegd en volledig terugbetaald.
In Madrid steeg Inditex 3,1 procent. Het Spaanse moederbedrijf van kledingketens als Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zag de omzet en winst in de afgelopen negen maanden sterk stijgen. Ook de Duitse reisorganisatie TUI opende de boeken. Dat aandeel zakte 7,7 procent in Frankfurt. TUI wist het verlies dit jaar flink terug te dringen dankzij het herstel van de vraag naar reizen. Het concern wil ook geld ophalen om een groot deel van de Duitse coronasteun terug te betalen.
De euro was 1,0659 dollar waard, tegen 1,0644 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 77,28 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder op 82,61 dollar per vat.