Auto kopen? Zo voorkom je een miskoop

21 dec 2017, 15:24 Zakelijk
auto autos miskoop hq pixabay
Pixabay
Het aanschaffen van een nieuwe auto wordt meestal als iets leuks gezien. Toch komen veel kersverse eigenaren van een wagen van een koude kermis thuis. Uit een recent onderzoek van online autoplatform Finnik onder zevenhonderd automobilisten blijkt dat 55 procent één of meerdere miskopen heeft gedaan. Gemiddeld is één op de zeven auto’s een miskoop.
Nederlandse automobilisten doen zo’n 285.000 miskopen per jaar. Omgerekend zijn ze ruim 213 miljoen euro hieraan kwijt.
Technische problemen die over het hoofd zijn gezien, is de meest genoemde reden van een miskoop (22 procent). Problemen met de koppeling en motor, het lekken van olie en een kapotte uitlaat zijn ook veelgehoorde klachten. Verder laat het onderhoud vaak te wensen over (13 procent). 10 procent van de respondenten geeft aan dat ze een miskoop hebben gedaan door de slechte service van de particuliere verkoper of het autobedrijf. Tot slot sloot bij 9 procent de auto achteraf niet aan bij de wensen.
Het is hierom aan te raden om pas na het doen van veel research en een grondige inspectie een nieuwe auto aan te schaffen. Maar waar moet je opletten? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Tips om een miskoop te voorkomen:

Doe research

Voordat je een tweedehands auto aanschaft, is het aan te raden om je te verdiepen in de historie van deze auto. Koop een premium Autorapport
om onder meer een uitgebreide eigenaarhistorie, APK-historie met referentiepunten en een autostatusoverzicht in te zien. In het rapport staat ook of de wagen ooit gestolen of vermist is geweest en of de auto een Elektronisch Stabilisatie Programma (ESP) heeft. Verder kan je nagaan of de auto de verschillende milieuzones in Nederland en de omringende landen mag inrijden. Al met al geeft een premium Autorapport je veel waardevolle informatie. Hierdoor kom je ook beslagen ten ijs bij de onderhandelingen.

Weet wat je wilt en maak een proefrit

Een auto kan nog zo goed zijn op papier, maar als de wagen niet bij jou wensen aansluit, is het toch een flinke domper. Bedenk daarom van te voren goed wat je wensen zijn. Hoeveel passagiers en bagage moet je kunnen vervoeren en hoe lang wil je in de auto blijven rijden?
Doe verder altijd een proefrit en test alle functies. Trek hiervoor minimaal twee uur uit. Het is raadzaam om zowel een stuk op de snelweg als een stuk in de bebouwde kom te rijden. Zo kom je erachter of de koppeling en versnellingen goed werken. Verder is het aan te raden om niet een proefrit te maken als het donker is of bij slecht weer. Minpunten zijn dan lastiger te ontdekken.

Neem iemand met kennis over auto's mee

Heb je tot slot weinig kaas gegeten van waar je op moet letten bij het uitzoeken van een kwalitatief goede auto? Doe dan een autokeuring bij een onafhankelijk autobedrijf of neem een onafhankelijke adviseur of een vriend(in) of familielid mee die verstand heeft van auto’s.