Duitsland krijgt net als Nederland binnenkort mogelijk te maken met een inflatie van meer dan 10 procent. Het hoofd van de Duitse centrale bank, Joachim Nagel, denkt dat de geldontwaarding bij de oosterburen in de herfstmaanden wel eens in de dubbele cijfers terecht kan komen.
In een interview met de krant Rheinische Post benadrukte Bundesbank-president Nagel dit weekend dat het in Duitsland in zeventig jaar niet meer is gebeurd dat de inflatie boven de 10 procent lag. De laatste keer dat dit gebeurde was volgens hem in 1951.
En voorlopig is Duitsland ook nog niet van de hoge inflatie af, voegde Nagel toe. "Het inflatieprobleem zal in 2023 niet verdwijnen", zei hij, verwijzend naar de flink gestegen energieprijzen en de verminderde gastoevoer uit Rusland. Nagel denkt dat de inflatie in het land volgend jaar wel zal dalen tot 6 procent, maar dat is relatief nog steeds erg hoog.
In Nederland werd de grens van 10 procent inflatie eerder al overschreden volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de aanhoudende prijsstijgingen in Europa is het in de ogen van Nagel noodzakelijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) verder gaat met het verhogen van de rente. Op die manier zou de inflatie beteugeld kunnen worden.
Over wat voor rentestap de centrale bank precies zou moeten nemen bij het volgende rentebesluit in september, liet Nagel zich alleen niet uit. "De afgelopen maanden hebben laten zien dat we van vergadering tot vergadering moeten beslissen over het monetaire beleid", aldus het Duitse centralebankhoofd.