Banken gezond, DNB acht lagere spaarrente wel onvermijdelijk

21 okt , 14:03 Zakelijk
anp211024133 1
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Het gaat goed met de banken en andere financiële instellingen in Nederland. Na de recordwinsten van vorig jaar neemt de winstgevendheid de komende tijd wel af, maar volgens een nieuwe monitor van De Nederlandsche Bank is de financiële sector in ons land gezond. Consumenten moeten er echter niet automatisch van uitgaan dat hun bank de spaarrente op het huidige niveau zal handhaven, nu de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) begint te dalen. Dit kan namelijk betekenen dat de spaarrentes bij banken ook geleidelijk zullen afnemen.

Door de hoge inflatie verhoogde de ECB de afgelopen jaren de beleidsrente in rap tempo naar recordniveau, waar de Nederlandse bankensector met enige vertraging op reageerde door uiteindelijk ook spaarders meer te geven voor hun gestalde geld. Maar vorige week verlaagde de ECB de rente al voor de derde keer dit jaar en vergelijkingssite Geld.nl constateerde al dat de spaarrentes mee dalen, omdat ook banken minder krijgen voor hun gestalde geld.

"Hoe dat proces zich precies voltrekt, is uiteraard aan de bank. Maar de ervaring leert dat als de rentes omlaag gaan, dat dat uiteindelijk ook wel leidt tot lagere leenrentes en spaarrentes", zegt DNB-directeur monetaire zaken Olaf Sleijpen in een toelichting op het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS).

Rentebeleid

ING, Rabobank en ABN AMRO moeten bij hun rentebeleid wel rekening houden met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder constateerde in mei dat de oppermachtige grootbanken hun rentes laag kunnen houden en vroeg de politiek om actie te ondernemen in de sector. Daar krijgen de banken nog een jaar voor.

DNB constateert in het nieuwe OFS dat "Nederlandse financiële instellingen beschikken over solide financiële posities. De hogere rentes van de laatste jaren en het vooruitzicht op een zachte landing van de economie vertalen zich bij banken in relatief hoge inkomsten en een beperkte toename van voorzieningen. Daarnaast liggen de liquiditeitsratio's van Nederlandse banken ruim boven de vereisten. Ook verzekeraars en pensioenfondsen hebben een goede uitgangspositie."

De sector wordt daarbij onder meer geholpen doordat banken weinig verliezen door faillissementen bij bedrijven. Dat zijn er na het lage aantal tijdens de coronapandemie nu weer wat meer, maar volgens Sleijpen zijn dit in 85 procent van de gevallen kleine bedrijven die nauwelijks geld lenen. Risico's komen met name voort uit buitenlandse conflicten en zorgen op het gebied van cyberveiligheid.