De Europese beurzen zijn donderdag met flinke plussen de dag uit gegaan. Beleggers waren positief gestemd over het herstel van de economische activiteit nu in veel Europese landen de coronamaatregelen steeds verder worden afgebouwd. Op het Damrak straalde Basic-Fit nadat de Nederlandse regering besloten had dat sportscholen toch eerder open mogen dan oorspronkelijk het plan was.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,8 procent hoger op 538,62 punten. De MidKap kreeg er 1,6 procent bij tot 733,99 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,8 procent.
Basic-Fit was met afstand de grootste stijger bij de middelgrote bedrijven en maakte een sprong van ruim 15 procent. Sportscholen en sauna's in Nederland mogen onder voorbehoud op 1 juli weer open, in plaats van 1 september. Volgens analisten van KBC Securities is dat goed nieuws voor Basic-Fit. Nederland is goed voor meer dan een kwart van de omzet van de fitnessketen en is op winstniveau belangrijk omdat alle filialen "volwassen" zijn. Eurocommercial Properties liet weten dat alle winkelcentra van het vastgoedbedrijf weer open zijn en steeg 4,7 procent.
Ook groothandelsbedrijf Sligro werd flink hoger gezet, met een plus van 15,2 procent. In de aanloop naar de heropening van de horeca wordt het drukker bij het bedrijf. De deuren gaan voor consumenten ook weer dicht, werd deze week al bekend. Drankenproducent Lucas Bols klom 1,2 procent. De jenever- en likeurmaker had in maart, de laatste maand van zijn gebroken boekjaar, veel last van de horecasluitingen vanwege de pandemie.
Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was biotechnoloog Galapagos met een plus van 4,9 procent de grootste stijger. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,6 procent.
In Londen steeg easyJet 4,4 procent. De Britse prijsvechter wil het personeelsbestand met maximaal 30 procent terugbrengen om de coronacrisis te doorstaan. Topman Johan Lundgren stelt de vloot te willen inkrimpen en verwacht dat de vraag naar tickets pas in 2023 weer op het niveau van voor de crisis ligt. Concurrent SAS zakte bijna 12 procent in Stockholm na een fors kwartaalverlies van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij.
De euro was 1,1060 dollar waard, tegen 1,0979 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 32,77 dollar. Brentolie kostte ook 0,1 procent minder, op 34,69 dollar.