Bedrijven sturen vergroeningsplannen naar Milieudefensie

14 apr 2022, 14:28 Zakelijk
bedrijven sturen vergroeningsplannen naar milieudefensie
ANP
Verschillende bedrijven hebben de afgelopen dagen plannen om hun CO2-uitstoot te verminderen naar Milieudefensie gestuurd, laten ze weten. De milieubeweging had dertig grote bedrijven opgeroepen om voor vrijdag met een plan te komen waarmee ze aan de klimaatafspraken van Parijs voldoen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Milieudefensie met een rechtszaak. Zo dwong de beweging eerder ook olie- en gasconcern Shell tot versnelling van de milieuaanpak.
Onder meer DSM, KLM, FrieslandCampina en pensioenfonds PFZW hebben gereageerd. Het op voedingsingrediënten en -toevoegingen gerichte DSM laat weten de mogelijkheid te hebben "omarmd" om zijn klimaatplannen met Milieudefensie te bespreken. "We kijken uit naar de voortzetting van deze dialoog met Milieudefensie en het vinden van oplossingen die een systematische transformatie naar een veiligere toekomst voor onze planeet, voor onszelf en onze bestaansmiddelen versnellen."
Luchtvaartmaatschappij KLM laat ook weten de noodzaak van het terugdringen van de CO2-uitstoot in te zien. Het bedrijf wil dat bijvoorbeeld bewerkstelligen met de aankoop van nieuwere, zuinigere vliegtuigen en het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof. "In ons klimaatactieplan hebben we de weg uitgestippeld waarmee wij binnen de grenzen van de aarde kunnen opereren", aldus het bedrijf.
KLM laat nu doelen narekenen door de organisatie Science Based Targets initiative (SBTi). Die helpt bedrijven bij het maken van plannen om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, waarbij SBTi zich laat leiden door de laatste wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Een van die doelen is een reductie van de CO2-uitstoot in 2030 met 12 procent ten opzichte van 2019.
In datzelfde jaar wil KLM ook de CO2-intensiteit per passagier per gevlogen kilometer met 30 procent verlagen. Dergelijke relatieve doelen leidden eerder al tot weerstand bij Shell, die daarop ook werd aangesproken. Je kunt namelijk de intensiteit per gevlogen kilometer wel verlagen, maar tegelijkertijd de dienstverlening uitbreiden met veel meer vluchten. De uitstoot van KLM zou dan in totaal alsnog omhoog kunnen gaan. Bovendien wil Milieudefensie dat bedrijven in 2030 zeker 45 procent minder CO2 uitstoten.
FrieslandCampina heeft een plan waarin het tot klimaatneutrale zuivel wil komen. Daarbij gaat het om aanpassingen in de hele keten zoals in de transport en logistiek, het gebruik van groene energie, aanpassingen aan het voer en het toevoegen van additieven waardoor koeien minder methaan uitstoten.
Milieudefensie reageert nog niet op de ontvangen plannen. Dat wil de organisatie pas doen na de deadline.