Beleggers namen maandag geen risico in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat deze week begint. De verwachtingen over de bedrijfsresultaten zijn hooggespannen nu veel beursgraadmeters op recordhoogtes staan. Maar de stemming op de Europese aandelenbeurzen was op de eerste handelsdag van de week nog duidelijk terughoudend.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 707,35 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 1035,56 punten. De belangrijkste graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden 0,1 procent in en Londen verloor 0,4 procent, ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk.
Grootste dalers in de Amsterdamse hoofdindex waren chipbedrijven Besi en ASMI, waarvan de koers recent nog flink opliep. Beleggers namen hier duidelijk hun winsten. Hun aandelen zakten tot zo'n 3 procent. ING verloor verder 0,7 procent in afwachting van de resultaten van de grote Amerikaanse banken, die later deze week naar buiten komen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway won 1,7 procent en was daarmee koploper. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl opent dinsdag de boeken.
In de MidKap won GrandVision 0,8 procent. De eigenaar van optiekketen Pearle gaat het onderdeel Rotter y Kraus in Chili verkopen om van de mededingingsautoriteit van het land goedkeuring te krijgen voor de fusie met EssilorLuxottica. Volgens het Frans-Italiaanse brillenconcern is er nu alleen in Turkije nog goedkeuring nodig voor de overname van GrandVision.
De meest opvallende koersbeweging vond eigenlijk plaats buiten Nederland. De aandelen Suez en Veolia zijn omhooggeschoten op de beurs in Parijs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de twee grote Franse nutsbedrijven een akkoord hebben bereikt over een fusie. In Parijs werd Suez bijna 8 procent meer waard, en Veolia kreeg er zo'n 10 procent bij. Veolia had al een belang van bijna 30 procent in Suez, dat zich lang tegen een overname door zijn concurrent heeft verzet. Bij de nieuwe deal wordt heel Suez gewaardeerd op zo'n 13 miljard euro.
De euro was 1,1909 dollar waard, tegen 1,1887 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 59,93 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 63,47 dollar per vat.