België doet onderzoek naar een cyberaanval op olieterminals in de havens van Antwerpen en Gent. Dat heeft de Belgische justitie bekendgemaakt. Er is nog onduidelijkheid over berichten dat ook in Nederland terminals slachtoffer zijn geworden. Ook Duitsland kijkt naar een cyberaanval bij olieterminals die al afgelopen weekend begon.
Volgens berichtgeving van beurswebsite Marketscreener.com zouden ook olieterminals in Amsterdam en Terneuzen getroffen zijn, maar de genoemde bedrijven hebben dat nog niet bevestigd. Opslagbedrijf Evos heeft het slechts over een "IT-verstoring" bij de terminal in Terneuzen, maar zegt nog niet te weten wat de oorzaak is. Over de gevolgen blijft het bedrijf ook vaag al wil het wel kwijt dat er "verstoringen" zijn. Evos heeft ook terminals in Amsterdam en Rotterdam.
De haven van Amsterdam en North Sea Ports, waar de havens van Terneuzen en Gent bij horen, kunnen of willen ook niets zeggen over een mogelijke aanval op Nederlands olieterminals. Ook de haven van Antwerpen geeft geen commentaar.
Handelaar Riverlake stelt dat er sprake is van een aanval "bij best wel wat terminals". Volgens Jelle Vreeman die senior broker is bij dat bedrijf hebben de terminals geen controle meer over hun systemen en kunnen ze geen schepen afhandelen die willen laden of lossen.
Bij de aanval bij het Duitse Oiltanking en Mabanaft wordt gebruik gemaakt van gijzelsoftware met de naam Black Cat, melden Duitse media. De bedrijven kunnen daardoor geen schepen laden of lossen, maar ook geen vrachtwagens laden met brandstof voor tankstations. Onder meer Shell is klant van de bedrijven.
Oiltanking bedient 233 tankstations in het noorden van Duitsland. Dat is evenwel maar 1,7 procent van alle tankstations in het land. Die tankstations hebben door de hack bij Oiltanking zelf soms ook problemen en kunnen bijvoorbeeld geen prijzen meer aanpassen of kaartbetalingen accepteren.
Volgens het hoofd van de Duitse tegenhanger van het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum is het incident bij de Duitse terminals "serieus, maar niet ernstig". De Europese politiedienst Europol heeft Duitsland steun aangeboden bij het onderzoek.