De eenheid van Europa wordt op de proef gesteld door de onzekerheden over de gasleveringen door Rusland. Dat vindt althans de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Volgens haar staat de Europese Unie vooral deze winter voor een zware beproeving als het gaat om de solidariteit van het landenblok.
Verschillende toppolitici, onder wie de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, hebben de Russische president Vladimir Poetin ervan beschuldigd energieleveranties te gebruiken als wapen om de EU te verdelen. Baerbock onderstreepte het belang van een verenigd front tegen Moskou.
De 27 leden van de EU proberen spanningen te voorkomen die de lidstaten in de nasleep van de financiële crisis verdeelden. "De olifant in de kamer is de energiekwestie", zei Baerbock.
De gasprijs schoot maandag op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam omhoog na het besluit van het Russische staatsgasconcern Gazprom om de leveringen via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 langer stil te leggen. De vrees bestaat dat Gazprom de gasleveringen via de pijpleiding helemaal niet meer hervat.
Een woordvoerder van de Duitse regering zei dat de sterk stijgende gasprijs een "bedoeld gevolg" is van het langer dichthouden van Nord Stream 1. Berlijn verklaarde er alles aan te zullen doen om de winter door te komen, ook zonder Russisch gas, maar erkent dat er "moeilijke maanden" aankomen.
De Duitse regering maakte zondag nog bekend met een nieuw steunpakket te komen van meer dan 65 miljard euro om huishoudens te helpen met de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten.