De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Op het Damrak bleef het rustig aan het bedrijvenfront vanwege de viering van Koningsdag. Elders in Europa kwamen wel veel bedrijven met cijfers. Beddenverkoper Beter Bed kreeg een tik op Beursplein 5 na een teleurstellend en onverwacht kwartaalbericht.
De Amsterdamse AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 555,84 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 777,85 punten. De beurs in Londen stond 0,2 procent hoger, Parijs steeg 0,1 procent en Frankfurt dikte 0,7 procent aan.
Beter Bed zakte meer dan 6 procent bij de kleinere bedrijven. De onderneming heeft de problemen op de Duitse markt nog niet onder controle. De omzetontwikkeling op die grote markt drukte de opbrengsten van de beddenverkoper in het eerste kwartaal.
Grootste stijger bij de hoofdfondsen was Philips Lighting met een winst van 2,9 procent. Analisten van Citi verhoogden het advies voor het verlichtingsbedrijf na de zware koersval van ruim 13 een dag eerder. Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 0,8 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.
Chipmachinemaker ASML won 0,5 procent na de sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten van de Amerikaanse chipreus Intel, een belangrijke klant van het bedrijf. Galapagos klom ruim 2 procent na positieve onderzoeksresultaten van het biotechnologiebedrijf.
In Stockholm kelderde Electrolux 8,6 procent na tegenvallende resultaten van de Zweedse producent van huishoudelijke apparatuur. BBVA klom 2,1 procent in Madrid. De Spaanse bank behaalde afgelopen periode de hoogste kwartaalwinst in jaren. In Frankfurt steeg Daimler 1,1 procent. Het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart boekte meer omzet in het eerste kwartaal.
Airbus daalde 1,3 procent in Parijs. De vliegtuigbouwer, die afgelopen kwartaal onder meer last van vertraagde leveringen van motoren, boekte in het eerste kwartaal onverwacht een kleine winst. Sanofi zakte 1,8 procent. De Franse farmaceut zag de winst en omzet dalen in het eerste kwartaal.
De euro was 1,2068 dollar waard, tegen 1,2101 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 67,92 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder en werd verhandeld voor 74,49 dollar per vat.