De aandelenbeurs in Milaan is maandag gekelderd door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Italië. Ook de andere Europese beurzen lieten zware verliezen zien door de zorgen over de verdere verspreiding van het virus buiten China. De Europese luchtvaartmaatschappijen gingen in de uitverkoop door de vrees dat mensen steeds minder gaan reizen door de virusuitbraak.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3,4 procent in het rood op 596,02 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De MidKap daalde 3,8 procent tot 926,09 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 3,5 procent. In Italië, waar inmiddels vier mensen zijn overleden aan het coronavirus en ruim 150 mensen besmet zijn geraakt, kelderde de hoofdindex 4,3 procent. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen door het virus.
De Italiaanse regering kondigde speciale maatregelen aan, die verspreiding van het virus moeten voorkomen. In elf gemeenten, vooral in Lombardije en het aangrenzende Veneto, blijven scholen en bedrijven dicht. Intesa Sanpaolo daalde 4,7 procent. De Italiaanse bank sluit zijn kantoren in het noorden van Italië vanwege de virusuitbraak.
De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, raakten 8,2 en 10,3 procent kwijt. In Amsterdam leverde Air France-KLM 8,2 procent in. Lufthansa verloor 7,4 procent in Frankfurt en IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, zakte 8 procent in Londen.
Hekkensluiter in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 7,7 procent. ABN AMRO volgde met min van 7 procent. Uitzender Randstad zakte 4,9 procent na een adviesverlaging door HSBC. PostNL verloor ruim 8 procent in de MidKap. Het postbedrijf kampte afgelopen jaar wederom met een krimp in de hoeveelheid te bezorgen post en zag de winst dalen. Analisten van KBC Securities verlaagden hun advies voor het aandeel.
De euro was 1,0825 dollar waard tegen 1,0850 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen ook omlaag door de viruszorgen. Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 51,72 dollar. Brentolie kostte 3,3 procent minder op 56,57 dollar per vat.