De Europese beursgraadmeters gaven vrijdag terrein prijs. De handel stond onder meer in het teken van overnamespeculatie. Verder werd door beleggers vooral uitgekeken naar de G7-top die vrijdag begint, en de belangrijke beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank volgende week.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 558,58 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 799,31 punten. De beurzen Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1 procent achteruit. Londen daalde 0,8 procent.
Staalconcern ArcelorMittal en telecomconcern KPN waren de grootste verliezers in de AEX met minnen van 2,4 en 2 procent. Altice ging aan kop met een winst van 1,5 procent. Volgens de krant Le Figaro heeft het Franse telecomconcern Bouyques Telecom in april een poging gedaan om SFR over te nemen van het in Amsterdam genoteerde kabel- en telecomconcern.
In de MidKap voerde Takeaway de schaarse stijgers aan met een plus van 2,2 procent. Topman Jitse Groen zei tegen persbureau Bloomberg dat de maaltijdbezorger alleen kan overleven door te groeien. Een samensmelting met concurrent Delivery Hero ligt echter niet meer voor de hand.
Een van de grootste dalers bij de middelgrote fondsen was Air France-KLM, dat bijna 3 procent moest inleveren. De passagiersgroei bij KLM is in mei flink afgezwakt. Bij zusterbedrijf Air France, dat begin mei nog kampte met stakingen, werden daarnaast minder mensen vervoerd dan een jaar eerder. Verder ging de graadmeter voor de ticketprijzen bij het luchtvaartconcern licht omlaag.
In Frankfurt ging de aandacht uit naar de Duitse banken. Deutsche Bank (min 2 procent) heeft volgens Bloomberg met grote aandeelhouders van concurrent Commerzbank (min 2,7 procent) gesproken over een fusie. Er vinden momenteel echter geen gesprekken plaats.
Standard Life Aberdeen verloor verder 3,8 procent. De Britse bank Lloyds Banking Group (min 1,3 procent) verkoopt zijn resterende belang in het investeringsbedrijf.
De euro was 1,1765 dollar waard, tegen 1,1825 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zake 0,4 procent in prijs tot 65,70 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 76,99 dollar per vat.