De Europese aandelenbeurzen toonden woensdag wat herstel, na de forse verliezen een dag eerder. Berichten dat Italië mogelijk toch bereid is om zijn omstreden begrotingsvoorstel aan te passen, zorgden voor optimisme onder beleggers. Vooral de recent afgestrafte aandelen van banken en chipbedrijven werden opgepikt.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 514,14 punten. De MidKap klom ook 0,7 procent, tot 692,45 punten onder aanvoering van chipbedrijf Besi (plus 3,6 procent). Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent.
De hoofdindex in Milaan dikte 0,7 procent aan. Volgens de krant La Stampa zou de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini openstaan voor een herziening van de door Brussel afgekeurde conceptbegroting.
Grootste stijger bij de hoofdfondsen was telecomconcern KPN met een winst van 2,1 procent. De verzekeraars ASR en Aegon sloten de rij met verliezen van 1,6 en 1,1 procent.
In Parijs won Renault 1,9 procent na de recente koersdruk. Het Franse autoconcern neemt nog geen definitief afscheid van de gearresteerde topman Carlos Ghosn. Wel zal operationeel directeur Thierry Bolloré tijdelijk de taken van Ghosn waarnemen. Eerder werd door ingewijden nog gemeld dat Ghosn zou worden vervangen door Bolloré.
ThyssenKrupp (min 0,5 procent) zag een eerdere winst verdampen. Het Duitse staalconcern is na twee winstalarmen weer voorzichtig optimistisch over de toekomst en rekent in het nieuwe boekjaar op een winststijging. De sportartikelenmakers Adidas en Puma stegen rond 0,8 procent na beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse verkoper van sportschoenen Foot Locker.
Nyrstar maakte een koerssprong van 34 procent in Brussel, na de forse koersval in de afgelopen weken. De noodlijdende Belgische zinkverwerker krijgt een lening van 650 miljoen dollar van grootaandeelhouder Trafigura. Het Britse doe-het-zelfbedrijf Kingfisher kwam met een teleurstellend handelsbericht en zakte ruim 3 procent in Londen.
De euro was 1,1385 dollar waard, tegen 1,1390 dollar op dinsdag. De olieprijzen veerden op na de duikeling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent meer op 54,58 dollar. Brentolie steeg 1,7 procent tot 63,62 dollar per vat.