De Europese beurzen deden donderdag een stapje terug. Beleggers kregen een stroom van kwartaalberichten voor de kiezen, waarin veel bedrijven waaronder Air France-KLM waarschuwden voor de negatieve impact van het nieuwe coronavirus in China. Verder stond ING in het nieuws na aankondiging van het vertrek van topman Ralph Hamers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent lager op 626,59 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 974,54 punten. Parijs en Frankfurt daalden tot 0,3 procent. Londen bleef vlak.
NN Group was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4 procent. De activistische investeerder Elliott Management heeft een belang genomen in de verzekeraar. ING volgde met een plus van 2,8 procent. Hamers vertrekt op 30 juni bij de bank en gaat vanaf september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS (plus 2,3 procent). Levensmiddelenconcern Unilever (min 1,9 procent) noteerde ex dividend.
In de MidKap zakte Air France-KLM ruim 4 procent. De luchtvaartcombinatie zag de operationele winst in 2019 met bijna een vijfde dalen en waarschuwde dat de problemen met het nieuwe coronavirus een hap tot wel 200 miljoen euro uit de winst kunnen nemen in het eerste kwartaal. Bodemonderzoeker Fugro (plus 5,7 procent) toonde herstel na de verliesbeurt een dag eerder en ging op kop. Besi daalde 0,3 procent ondanks een sterk vierde kwartaal. Het chipbedrijf is echter voorzichtig over het eerste kwartaal vanwege het coronavirus.
Bouwer Heijmans klom 5 procent bij de kleinere bedrijven dankzij goed ontvangen jaarcijfers. Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen boekte afgelopen jaar meer winst en werd beloond met een koersstijging van 1,8 procent.
In Parijs zakte verzekeraar AXA 3 procent na tegenvallende jaarcijfers, terwijl de Franse energiebeheerspecialist Schneider Electric 7,7 procent won dankzij sterke resultaten en vooruitzichten. In Zürich stelden de cijfers van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re (min 3,6 procent) teleur.
De euro was 1,0796 dollar waard tegen 1,0790 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 53,28 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 59,08 dollar per vat.