De Europese beurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten een hoop bedrijfsresultaten. Ook reageerde de markt op het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) onder ECB-president Mario Draghi. Daarbij viel op dat de Italiaan afscheid nam met een nogal sombere kijk op de economie van de eurozone.
De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent hoger op 582,37 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 864,39 punten. Parijs en Frankfurt wonnen elk zo'n 0,6 procent. Londen kreeg er 1 procent bij en de beurs in Istanbul steeg 0,6 procent, na het intrekken van de Amerikaanse sancties tegen Turkije.
Draghi sprak in een toelichting van een "zwakker groeimomentum" dat volgens hem op de inflatie drukt. Naar verwachting blijft het ruime monetaire beleid van de ECB dus nog een tijd gehandhaafd. Draghi maakte verder een pas op de plaats, nadat hij in september een groot pakket aan stimuleringsmaatregelen had aangekondigd. De rentetarieven werden ongemoeid gelaten.
RELX (plus 3,7 procent) was een van de sterkste stijgers in de AEX. De informatieleverancier zag de omzet in de eerste negen maanden van het jaar stijgen en ligt weer op koers om de doelen voor dit jaar te halen. Bij de middelgrote bedrijven vielen de kwartaalcijfers van advies- en ingenieursbureau Arcadis (plus 6,1 procent) en chipleverancier Besi (plus 8,3 procent) in goede aarde.
Pharming won bijna 4 procent bij de kleinere bedrijven. De biotechnoloog liet in een handelsupdate weten niet langer in een juridische strijd verwikkeld te zijn met branchegenoot CSL. Ajax zakte ruim 2 procent na het verlies in de Champions League tegen het Britse Chelsea.
In Helsinki kelderde Nokia ruim 24 procent. De Finse maker van netwerkapparatuur zette het mes in zijn winstverwachtingen en schrapte het dividend. In Oslo steeg luchtvaartmaatschappij Norwegian Air ruim 25 procent na een gunstige leasedeal van nieuwe vliegtuigen en een positieve handelsupdate. De Franse autoverhuurder Europcar ging meer dan 37 procent onderuit na een tegenvallend handelsbericht.
De euro was 1,1095 dollar waard, tegen 1,1118 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 56,32 dollar. Brentolie steeg ook 0,6 procent in prijs, tot 61,54 dollar per vat.