'Biden wil belasting op vermogenswinst verdubbelen voor rijken'

22 apr 2021, 21:02 Zakelijk
biden wil belasting op vermogenswinst verdubbelen voor rijken
ANP

De Amerikaanse president Joe Biden wil rijke particulieren fiks meer belasting laten betalen over de winsten die ze uit hun vermogen halen. Ingewijden melden aan persbureau Bloomberg dat hij het federale toptarief voor vermogenswinstbelasting bijna wil verdubbelen.

Op dit moment heft de federale regering bij Amerikanen met een inkomen boven de 1 miljoen dollar 20 procent belasting op winsten die ze boeken met de verkoop van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed. Naar verluidt wil Biden dit tarief verhogen tot 39,6 procent.

In combinatie met een extra belasting op beleggingswinsten van 3,8 procent die in 2013 werd ingevoerd om Barack Obama's hervorming van het zorgverzekeringsstelsel te financieren, komt het belastingtarief voor veel vermogende Amerikanen op 43,4 procent uit. Als de voorstellen worden aangenomen, zou het toptarief voor de belasting op vermogenswinsten hoger kunnen worden dan dat op inkomen uit werk.

Biden kondigde eerder dit jaar een investeringspakket van ruim 2 biljoen dollar aan, onder ander bedoeld voor verbeterde infrastructuur en de vergroening van de Amerikaanse economie. Hij wil die plannen financieren met hogere belastingen.

Democraten hekelen al tijden het feit dat de toptarieven voor belasting op vermogenswinst, kort gezegd geld dat je verdient met geld, lager zijn dan die voor salarissen of loon. Dit zou rijken voortrekken. Vermogende ondernemers hoeven in bepaalde gevallen dan namelijk minder belasting te betalen dan de werknemers die ze in dienst hebben.

Maar uit voornamelijk conservatieve hoek worden argumenten aangedragen waarom het juist goed is de winst uit vermogen lager te belasten dan inkomen uit werk. Lagere tarieven stimuleren bijvoorbeeld investeringen in veelbelovende bedrijven die snel kunnen groeien. Daarnaast wordt bij een vermogenswinstbelasting geen rekening gehouden met de inflatie die een groot deel van winsten op bijvoorbeeld aandelen kan verklaren, stellen critici.