Binnenhof blij dat ING loonvoorstel intrekt

13 mrt 2018, 8:25 Zakelijk
binnenhof blij dat ing loonvoorstel intrekt
ANP
Politieke partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat ING afziet van de forse loonsverhoging voor topman Ralph Hamers. De bank is gezwicht onder druk van de felle afwijzende reacties uit samenleving en politiek.
GroenLinks-leider Jesse Klaver, die werkt aan een wet om zulke loonsverhogingen voor bankiers te dwarsbomen, spreekt van een ,,belangrijke overwinning''. Wel gaat GroenLinks door met de wet. ,,Om ook in de toekomst de buitensporige salarisverhogingen van bankiers te voorkomen.''
Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn ook tevreden dat ING zich heeft bedacht. ,,Goed nieuws!'', zegt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Wel vindt hij nog steeds dat ,,we moeten kijken of we dit soort exorbitante verrijkingen kunnen voorkomen''. De VVD vindt het besluit ook ,,verstandig'', maar ,,jammer dat eigen inzicht ontbrak en het besluit pas na grote maatschappelijke druk genomen is''. Daarom wil de partij nog steeds ,,bekijken hoe we dit voor de toekomst beter kunnen regelen''.
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg stelt op Twitter vast dat ,,druk van klanten, Kamer en regering werkt.'' Zijn CDA-collega Erik Ronnes vindt het ,,gelukkig dat ING bizarre loonsverhoging intrekt. De vraag blijft wel hoe het zover heeft kunnen komen.'' Ronnes maakt uit de affaire op dat ,,de kloof tussen bankentop en maatschappij nog levensgroot'' is. Hij waarschuwt dat het ,,laatste woord hierover nog niet gezegd'' is.
Ook voor SP-Kamerlid Renske Leijten is de kous nog niet af. ,,OK, verhoging van de baan! Stap 1 is gewonnen. Nu door met échte mogelijkheden om in te grijpen bij bizarre beloningsvoorstellen'', reageert ze op Twitter. Ook de PvdA wil ,,doorgaan met strengere wetgeving, hogere buffers en het scheiden van nuts- en zakenbankieren. ING toont aan dat we niet moeten verslappen in de strenge aanpak van de financiële sector. Anders komt de verziekte bonuscultuur weer terug die tot de financiële crisis heeft geleid.''
Ook 50PLUS is ingenomen met dit bewijs dat ,,de stem van de ING-klanten telt''. Kamerlid Martin van Rooijen denkt dat minister van Financiën Wopke Hoekstra de doorslag gaf.