Bitcoin naar nieuwe recordhoogte van 35.000 dollar

06 jan 2021, 7:39 Zakelijk
bitcoin naar nieuwe recordhoogte van 35 000 dollar
ANP

De digitale munt bitcoin zet na een kortstondige dip zijn opmars voort. De munt ging woensdag voor het eerst door de grens van 35.000 dollar. Dit gebeurde nog geen twee dagen nadat de bitcoin zijn grootste dagverlies sinds maart beleefde.

's Werelds bekendste cryptomunt was woensdagochtend volgens de website voor cryptokoersen Coinmarketcap 35.085 dollar waard. Daarmee werd in een etmaal dik 12 procent aan waarde gewonnen. Maandag verloor de munt nog 17 procent aan waarde. In heel 2020 verviervoudigde de waarde van bitcoin.

Er worden verschillende redenen genoemd om de recente opmars van de digitale valuta te verklaren. Sommige handelaren wijzen naar de eerder voorspelling van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, die op de langere termijn een prijs van 146.000 dollar voorziet voor de munt. Ook de algemene teneur op de wereldwijde financiële markten, waar meer bereidheid lijkt te zijn om risico's te nemen, lijkt bij te dragen aan de opmars.

De markt voor bitcoin en andere digitale munten is ook steeds volwassener, waardoor er ook steeds meer grotere kopers zijn. Meer instellingen en bekende investeerders zijn ook begonnen met het toewijzen van fondsen in bitcoin of hebben gezegd daarvoor open te staan.

Verder zouden steeds meer investeerders voor de langere termijn in bitcoin willen zitten. Daarbij wordt gewezen naar de opkomst van blokchaintechnologie waar bitcoin mee verweven is. Blockchain is een soort digitaal logboek, waarin alle handelingen worden bijgehouden door alle deelnemers, waardoor er niet mee kan worden geknoeid. Daarbij wordt digitale informatie in stukken gehakt en decentraal opgeslagen.

Sommige kenners in de markt beweren dat digitale valuta een dekmantel biedt tegen de zwakke dollar en inflatierisico's in een wereld die wordt overspoeld door fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Anderen beweren dat particuliere beleggers en bepaalde fondsen die de trends volgens momenteel een "onhoudbare zeepbel" aan het veroorzaken zijn.