Booking.com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche

10 apr 2021, 9:27 Zakelijk
booking com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche
ANP

Booking.com moet zich mogelijk na jaren alsnog aansluiten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche. Volgens de Hoge Raad dient de hotelboekingssite namelijk aangemerkt te worden als 'reisagent'. Zelf verzette Booking.com zich hiertegen. Het bedrijf ziet zichzelf slechts als een 'onlinereserveringsplatform'.

De zaak was aanhangig gemaakt door het fonds voor de reisbranche. Dat wil dat Booking.com zich aansluit en dus ook pensioenpremies voor zijn medewerkers aan het fonds gaat afdragen. Maar volgens Booking.com kan niet gezegd worden dat zij ‘bemiddelt’ bij het tot stand komen van overeenkomsten. Dit is belangrijk omdat het een belangrijke voorwaarde betreft voor de verplichte deelname van reisbedrijven aan het bedrijfstakpensioenfonds.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Amsterdam gingen eerder meer mee met de redenering van Booking.com. Maar volgens de hoogste rechter kunnen de bezigheden van de site wel degelijk als bemiddelen beschouwd worden. Die werkzaamheden hoeven niet veelomvattend te zijn en kunnen ook verricht worden door middel van digitale technieken, aldus de Hoge Raad.

Booking.com draagt er met zijn aanbod van hotels en vakantiehuizen immers aan bij dat mensen overnachtingen kunnen boeken bij accommodaties. Ook de administratieve verwerking van de boeking verloopt via Booking.com. Verder is volgens de Hoge Raad van belang dat Booking.com van de eigenaren van hotels een beloning ontvangt als gasten via de boekingssite hebben geboekt.

Toch is de zaak met het recente oordeel van de Hoge Raad nog niet helemaal klaar. De zaak is voor verdere behandeling verwezen naar het gerechtshof in Den Haag. Dat hof moet onder meer nog beslissen of Booking.com ook voldoet aan de overige vereisten voor verplichte deelneming in het bedrijfstakpensioenfonds, en zo ja, met ingang van welke datum.

Booking.com laat weten teleurgesteld te zijn. De onderneming had er naar eigen zeggen juist voor gekozen zijn pensioenzaken door een andere partij te laten regelen om flexibiliteit voor een groot en divers werknemersbestand te waarborgen. Booking.com benadrukt door de woorden van de Hoge Raad dit beleid niet direct te moeten wijzigen, maar het bedrijf gaat wel verder "met het evalueren van de vele overwegingen en factoren die bepalen hoe we ons pensioenfondsbeleid beheren".