De stikstof- en PFAS-problematiek zet vooral de markt voor infrastructuurprojecten onder druk, merkt bouwbedrijf Heijmans. Dat er weinig opdrachten voor met name regionale projecten meer worden vergeven, noemt het bedrijf verontrustend. "Het is van belang voor Nederland dat op korte termijn maatregelen worden genomen om te voorkomen dat vooral de inframarkt op langere termijn verder terugvalt."
Heijmans zei dat bij de jaarcijfers over 2019. Afgelopen jaar had het Brabantse bouwbedrijf nog weinig last van de terugval op de inframarkt, maar dit jaar zal dat al iets meer zijn. Desondanks denkt Heijmans dat de resultaten over 2020 vergelijkbaar zullen uitpakken als in 2019, mede dankzij een goed gevulde orderportefeuille. In 2021 beginnen de infraproblemen meer invloed te krijgen als er geen maatregelen worden genomen.
In 2019 steeg de omzet van de bouwer licht tot 1,6 miljard euro. Onder de streep bleef daar 30 miljoen euro van over, tegen 20 miljoen euro in 2018. De orderportefeuille was 2,1 miljard euro waard, zo'n 100 miljoen euro meer dan eind 2018.
Heijmans heeft de afgelopen jaren zijn financiële positie verbeterd en begint daarom weer met het betalen van dividend, ter grootte van 0,28 euro per aandeel. De rest van de winst stopt Heijmans in de algemene reserves om zo de financiën nog verder te verbeteren.