De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in december nog sterker opgelopen dan verwacht. De Britse inflatie kwam uit op het hoogste niveau sinds 1992. De druk op de Britse regering en de Bank of England om te reageren op de sterke stijging van het algemene prijspeil is daardoor verder toegenomen.
De consumentenprijzen stegen volgens het Britse statistiekbureau in december met 5,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Naast de sterk gestegen prijzen voor elektriciteit en gas namen ook de kosten van etenswaren, dranken, restaurantmaaltijden en meubilair toe. Economen hadden gerekend op een inflatie van 5,2 procent.
De koopkracht van Britse huishoudens neemt daardoor snel af, waarbij de prijzen van alledaagse goederen en diensten sneller stijgen dan de lonen. De beleidsmakers bij de Britse centrale bank moeten op 3 februari al een beslissing nemen over een nieuwe renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk om de inflatie te beteugelen. In december werd de rente al voor het eerst sinds de pandemie opgeschroefd. De Britse regering zoekt ondertussen naar maatregelen om de sterke stijging van de energierekeningen, die in april zal toeslaan, af te zwakken.
Economen verwachten dat de piek van de inflatie waarschijnlijk in april zal komen. Door de hoge energieprijzen, die in april zullen worden doorberekend aan consumenten, zal de geldontwaarding naar verwachting in de buurt van 6,5 procent uitkomen. De hoge inflatie en het sterke herstel van de Britse arbeidsmarkt zal de Bank of England er vrijwel zeker toe aanzetten om de rente volgende maand verder te verhogen, denken economen dan ook. De centrale bank heeft nog altijd een inflatiedoelstelling van 2 procent.
Ook elders zijn de consumentenprijzen de afgelopen tijd sterk gestegen. In Nederland en de Verenigde Staten ligt de inflatie zelfs op het hoogste niveau in bijna veertig jaar.