De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng heeft zijn bezoek aan Washington onderbroken om terug te keren naar Londen vanwege de onrust over de belastingplannen in het Verenigd Koninkrijk. De druk op de nieuwe regering van premier Liz Truss om de aangekondigde belastingverlagingen, die tot flinke onrust op de financiële markten hebben geleid, af te schaffen neemt steeds meer toe.
De paniek op de financiële markten ontstond eind vorige maand, toen de nieuwe Britse regering ook plannen ontvouwde voor tientallen miljarden aan energiesteun. Daarvoor wilden Kwarteng en Truss veel geld lenen. Investeerders reageerden geschrokken op de plannen, die vanwege de toch al hoge Britse staatsschuld als zeer risicovol worden gezien. De rente op staatsleningen schoot daardoor omhoog. Tegelijkertijd daalde het pond sterk in waarde. De Bank of England werd gedwongen in te grijpen en kocht voor miljarden aan obligaties op om de markten te kalmeren. De centrale bank stopt vrijdag echter met die steunaankopen.
Truss en Kwarteng staan onder enorme druk om van koers te veranderen, aangezien de peilingen aantonen dat de steun voor hun beleid is ingestort. Ook wordt binnen hun eigen partij openlijk gespeculeerd of ze moeten worden vervangen. Begin deze maand kondigde Kwarteng al aan af te zien van het omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. De regering heeft ook toegezegd met een volledig fiscaal plan te komen, waarin de kosten van de belastingverlagingen worden uiteengezet en waarin duidelijk moet worden of ze de economische groei stimuleren. Dat plan zal eind oktober worden gepresenteerd.
Donderdag veerde het pond stevig op en zakten de rentes op de Britse staatsleningen na berichten in de Britse media dat de regering opnieuw een ommezwaai zou maken en een groot deel van de voorgestelde belastingverlagingen gaat intrekken. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou de regering van plan zijn om tot 24 miljard pond (bijna 28 miljard euro) aan belastingverlagingen terug te draaien.
Greg Hands, de Britse minister van Handel, suggereerde echter dat de regering niet van koers zal veranderen. "Ik heb de premier gisteren gezien. De premier en de minister van Financiën zijn absoluut vastbesloten om het groeiplan uit te voeren", zei hij vrijdag tegen Sky News. "Ik denk dat we gewoon moeten afwachten wat de minister van Financiën gaat zeggen in het middellangetermijnbegrotingsplan op 31 oktober."