Britse regering van premier Sunak presenteert begrotingsplannen

17 nov 2022, 3:30 Zakelijk
britse regering van premier sunak presenteert begrotingsplannen
ANP

De regering van de nieuwe Britse premier Rishi Sunak komt donderdag met haar begrotingsplannen naar buiten. Daarbij zal diep worden gesneden in de uitgaven en worden belastingen verhoogd, ondanks de economische crisis en torenhoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk. Sunak is sinds drie weken premier en de opvolger van Liz Truss, die opstapte vanwege de enorme ophef over haar omstreden belastingplannen in de Conservatieve Partij.

De begroting wordt gepresenteerd aan het parlement door minister van Financiën Jeremy Hunt. Hij komt ook met nieuwe voorspellingen voor de economie en inflatie. Woensdag werd nog bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in oktober is opgelopen naar ruim 11 procent, het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. De Britse economie is in het derde kwartaal gekrompen en de Bank of England (BoE) rekent ook voor het vierde kwartaal op krimp. Daarmee zou het Verenigd Koninkrijk in een recessie belanden.

Mogelijk gaat Hunt voor 60 miljard pond, omgerekend 67 miljard euro, aan belastingverhogingen en bezuinigingen aankondigen. Hij had eerder al bijna alle geplande belastingverlagingen van Truss teruggedraaid. Hunt heeft gezegd dat de aanpak van de hoge inflatie zijn grootste prioriteit is en dat de staatsschuld moet worden verlaagd. Ook Sunak heeft verklaard dat de economische problemen de allergrootste prioriteit hebben voor zijn regering.

De Britse centrale bank is bezig de rente flink te verhogen om zo de hoge inflatie te bestrijden. De bank vreest dat het Verenigd Koninkrijk zelfs in een langdurige recessie kan komen door de crisis rond de sterk stijgende kosten voor levensonderhoud en dure energieprijzen.

Truss was slechts anderhalve maand premier en trad in oktober af na de grote onrust die was ontstaan op de financiële markten over haar omstreden begrotingsplannen. Ze wilde voor die plannen veel geld lenen waardoor het begrotingstekort nog verder dreigde op te lopen. De BoE moest zelfs ingrijpen op de financiële markten omdat het Britse pond een duikvlucht nam en de rente op Britse staatsobligaties omhoog schoot. Truss had eerder al haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslagen.