Bierbrouwers bieden horecaondernemers financiële verlichting nu zij door de verplichte sluiting van hun zaken vanwege de coronacrisis in de problemen komen. Zo krijgen kroegeigenaren die een pand van een brouwer huren ruimer de tijd om aan de huurverplichting te voldoen. Datzelfde geldt voor terugbetalingen van door brouwers verstrekte leningen. Ook bier dat mogelijk over de datum raakt, nu het niet verkocht wordt, mag kosteloos terug naar de brouwer. Op het moment dat zaken weer open mogen, wordt dan evenveel vers bier geleverd.
Grolsch geeft horecaondernemers die panden van de brouwers huren 60 dagen respijt met de huurafdracht. Diezelfde verruiming wordt ook voor leningen gehanteerd. Voor bestellingen die tot en met 16 maart zijn gedaan krijgen kroegeigenaren 30 dagen langer de tijd om deze te betalen.
Ook bij Heineken worden desgevraagd de nodige maatregelen genomen om caféhouders en andere uitbaters van horecazaken bij te staan. De maatregelen van Heineken komen overeen met die van Grolsch zoals het verlengen van betalingstermijnen van openstaande facturen, het opschorten van rentebetalingen of het verrekenen van de reeds opgebouwde bonus. Verder brengt Heineken geen kosten in rekening voor verhuur van materialen voor evenementen die op het laatste moment zijn afgeblazen.
Het samenwerkingsverband van Nederlandse brouwers maakte eerder al bekend zich flexibel op te stellen richting de horeca. De brouwers denken graag mee met ondernemers bij het vinden van oplossingen. De individuele brouwers kijken van geval tot geval naar mogelijkheden om hun horecaklanten tegemoet te komen. Daarnaast steunen ze de horeca richting de overheid om zo snel mogelijk met passende steunmaatregelen te komen.
Verder hebben toeleveranciers aan de sector op initiatief van Koninklijke Horeca Nederland het platform Help de Horeca opgetuigd. Daarop worden klanten van horecazaken aangemoedigd om een waardebon te kopen van hun favoriete horecazaak. Vanaf zaterdag kunnen consumenten de waardebonnen bestellen. Daarmee blijft geld binnenkomen bij horecaondernemers die daarmee bijvoorbeeld weer hun huur kunnen betalen. De waardebon kan worden ingewisseld op het moment dat zaken weer open zijn.
Naast verschillende kleine en grote brouwers zitten ook groothandels, drankenproducenten en levensmiddelenbedrijven achter dit initiatief. Zo’n 3600 horecaondernemers hebben zich inmiddels aangemeld voor het platform.