De Europese Commissie heeft ingestemd met aanpassingen van Italië aan plannen voor economisch herstel na de coronacrisis. Die wijzigingen waren nodig omdat het Zuid-Europese land, de grootste ontvanger van steun uit het Europese coronaherstelfonds, vertraging dreigde op te lopen met alle geplande investeringen en hervormingen.
Nu Brussel akkoord gaat met een vernieuwd plan, heeft Italië 21 miljard euro extra te investeren voor economische groei, aldus premier Giorgia Meloni. Ze stelt dat de regering "een klus heeft geklaard waarop ze trots mag zijn".
Italië zou in stappen ruim 190 miljard euro aan giften en goedkope leningen uit het Europese coronaherstelfonds ontvangen. Een groot deel daarvan moet worden gebruik voor de verduurzaming en digitalisering van het land. In ruil voor de steun heeft Italië bovendien beloofd hervormingen door te voeren, onder andere op het vlak van de rechtspraak en belastingen.
Maar bepaalde ingrepen liepen vertraging op, waardoor Italië niet aan de vereisten voor nieuwe overboekingen vanuit het herstelfonds dreigde te voldoen. Als oorzaak wees de regering naar de plotselinge prijsstijgingen na de Russische inval in Oekraïne vorig jaar.
Meloni begon daarom onderhandelingen over een aanpassing aan het herstelplan, waarbij ze bepaalde projecten wilde schrappen en nieuwe toevoegen. Nu heeft Rome daar toestemming voor gekregen. Ook zijn er twaalf nieuwe investeringen bijgekomen vanuit het REPowerEU-fonds, bedoeld om de Europese Unie los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen.