De Europese Commissie heeft met de uitgifte van haar eerste groene obligatie 12 miljard euro opgehaald. Het geld wordt exclusief gebruikt om duurzame projecten van de coronaherstelplannen van de EU-lidstaten te financieren, zegt het dagelijks EU-bestuur. Het is wereldwijd de grootste uitgifte van een groene obligatie tot nu toe.
Eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting) noemt de uitgifte op Twitter "historisch" en een "sterke start". De obligatie heeft een looptijd van vijftien jaar en werd elf keer overtekend. De commissie wil de komende vijf jaar voor totaal 250 miljard euro aan groene obligaties uitgeven. Daarbij laat Brussel zich leiden door een lijst van definities van economische activiteiten die als groen en duurzaam worden beschouwd.
De commissie kreeg vorig jaar toestemming van de regeringsleiders om op de kapitaalmarkt te gaan lenen voor het coronaherstelfonds van ongeveer 800 miljard euro, waarbij de lidstaten garant staan. Afgelopen zomer haalde de commissie al voor 45 miljard euro aan 'gewone' obligaties op. De lidstaten kunnen met het geld in de vorm van subsidies en leningen projecten financieren die hun economie vooral duurzamer, digitaal sterker en veerkrachtiger moeten maken.