Brussel is er niet happig op Nederland opnieuw korting te geven op zijn jaarlijkse bijdrage aan de Europese Unie. Maar de Europese Commissie zegt ook niet hardop nee.
We moeten flexibel zijn, aldus de Europees commissaris voor de begroting, Günther Oettinger. Hij sprak donderdag in Den Haag met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën over de Nederlandse wensen voor de Europese begroting na 2020.
Oettinger noemt de huidige regelingen waarbij bijvoorbeeld Nederland een miljard euro korting krijgt ,,nogal bureaucratisch''. De commissie wil die reductie verminderen en het liefst helemaal afschaffen. Maar als Brussel flexibiliteit verwacht van de Europese landen bij het opstellen van de begroting, moet Brussel zelf ook flexibel zijn, aldus Oettinger. ,,Als puntje bij paaltje komt, is er geen veto tegen een korting.''
De Europese Commissie wil van de kortingen af vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. Door de brexit komt er jaarlijks 12 tot 14 miljard euro minder binnen.
De Britten zelf krijgen een korting op hun afdracht waaraan niet kan worden getornd. Over de korting van Nederland en enkele andere landen moet opnieuw worden onderhandeld bij het opstellen van de Europese begroting voor de jaren na 2020. De kortingen zijn bedoeld voor landen die in verhouding veel meer afdragen aan Brussel dan ze terugkrijgen.
Met het vertrek van de Britten moet ook de Europese begroting omlaag, benadrukte premier Rutte na zijn gesprek met Oettinger. Daarnaast moet het Europese geld beter worden uitgegeven en kan er worden bezuinigd.