Brussel wil ook kleinere banken zichzelf laten redden

18 apr 2023, 18:02 Zakelijk
nederland ondanks lockdown duizenden bedrijven rijker
ANP
Niet alleen de grootste Europese banken maar ook kleinere banken moeten in principe niet meer bij de overheid aankloppen als ze dreigen om te vallen, vindt de Europese Commissie. Middelgrote en sommige kleine banken moeten verplicht worden om genoeg geld opzij te zetten om zichzelf te redden, als het aan het dagelijks bestuur van de EU ligt.
Aan de versterking van de zogenoemde bankenunie, bedoeld om een financiële crisis zoals die van vijftien jaar geleden voortaan te voorkomen, wordt al jaren gewerkt. De nieuwe voorstellen zijn dan ook niet ingegeven door de recente ondergang van twee Amerikaanse banken en het Zwitserse Crédit Suisse. Maar die "bevestigt wel" dat we er goed aan doen, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.
Als een grote Europese bank in de problemen raakt hoeft die al niet meer met belastinggeld te worden gered. Een EU-agentschap en een door banken gevuld fonds zorgen ervoor dat het opdoeken van de bank wordt afgewikkeld zonder dat een kettingreactie ontstaat en het financieel systeem in het ongerede raakt. De spaarder en de belastingbetaler worden daarbij zoveel mogelijk ontzien. Dat wil de commissie nu ook voor kleinere banken invoeren.
De commissie hoopt dat de EU-landen en het Europees Parlement nog voor de Europese verkiezingen over een jaar met de voorstellen instemmen. Nederland bekijkt de plannen welwillend, maar vooral Europees zwaargewicht Duitsland was de afgelopen tijd heel kritisch. Dat land zou een aantal uitzonderingen hebben bedongen voor zijn vele kleine lokale banken.