Buffett treedt terug als commissaris Kraft Heinz

24 feb 2018, 7:10 Zakelijk
buffett treedt terug als commissaris kraft heinz
ANP
Miljardair en meesterbelegger Warren Buffett treedt aan het einde van zijn termijn terug als commissaris bij de Amerikaanse voedingsmiddelengigant Kraft Heinz. Dat maakte het concern bekend. De 87-jarige Buffett is zijn reisverplichtingen aan het afbouwen.
Buffett speelde een zeer belangrijke rol in de creatie van Kraft Heinz, ontstaan na de fusie tussen Kraft Foods en H.J. Heinz. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway werkte samen met investeerder 3G Capital om ketchupmaker Heinz over te nemen in 2013. Een kleine twee jaar later werd Heinz samengevoegd met Kraft Foods.
Begin 2017 steunde Buffett overigens met Berkshire Hathaway het ongevraagde bod van Kraft Heinz en investeerder 3G, van omgerekend 134 miljard euro, op het Brits-Nederlandse Unilever. Dat voorstel werd echter resoluut verworpen door Unilever. Kort daarna trok Kraft Heinz het voorstel in na ,,vriendschappelijk'' overleg met Unilever. Buffett zei later dat het nooit de intentie was om een vijandig bod uit te brengen op Unilever.
Kraft Heinz heeft Alexandre van Damme genomineerd om de vacante plek als commissaris in te vullen. Berkshire Hathaway is nog vertegenwoordigd in de raad namens Tracy Britt Cool en Greg Abel.
Berkshire Hathaway, waar Buffett voorzitter en topman is, publiceerde zaterdag ook zijn jaarlijkse brief aan zijn aandeelhouders. Die wordt door de financiële markten altijd scherp in de gaten gehouden. Al jaren wordt gewacht op concreet nieuws over de opvolging van Buffett.
Begin dit jaar werden twee managers benoemd tot vice-voorzitters die toezicht houden op delen van Berkshire's activiteiten. De bedrijven van het 'Orakel van Omaha', zoals Buffett ook wel wordt genoemd, biedt wereldwijd werkgelegenheid aan honderdduizenden mensen. De ondernemingen houden zich bezig met een lange reeks producten, van spoorwegen en elektrische apparatuur tot ijsjes en ondergoed.
De boekwaarde van Berkshire Hathaway kreeg afgelopen jaar een flinke duw in de rug door de meest recente Amerikaanse belastinghervormingen. Dat effect, van maar liefst 29 miljard dollar, werd door Buffett met ,,gemengde gevoelens'' ontvangen. Hij is namelijk al tijden voorstander van hogere belastingen voor de zeer welgestelden.
Het operationeel resultaat van Berkshire Hathaway zakte op jaarbasis in het vierde kwartaal tot 3,3 miljard dollar, voornamelijk door verliezen bij de verzekeringsactiviteiten. De kas van het concern dikte wel verder aan, tot 116 miljard dollar. Dat geld zit voor een groot deel in staatsleningen.
In zijn brief aan de aandeelhouders wees Buffett op het gebrek aan goed geprijsde overnamemogelijkheden. Hij herhaalde zijn advies aan beleggers om schulden te vermijden en passief te investeren.