Buitenlandse slachters moeten ruiming Britse varkens voorkomen

14 okt 2021, 14:39 Zakelijk
buitenlandse slachters moeten ruiming britse varkens voorkomen
ANP

De Britse overheid wil voorkomen dat er een massale ruiming komt van varkens op varkenshouderijen door meer slachters uit het buitenland te laten overkomen. De regering mikt op achthonderd buitenlandse arbeidskrachten die met tijdelijke visa komen helpen bij de slacht.

Vanwege een gebrek aan medewerkers in slachterijen in het land zitten tienduizenden varkens die gereed zijn voor de slacht vast op boerderijen. Er wordt daarom gevreesd dat er een grootscheepse ruiming moet komen om dit probleem op te lossen. Minister George Eustice voor Milieu wil arbeidskrachten uit het buitenland toestemming geven om maximaal zes maanden aan het werk te gaan in het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze onder een regeling voor seizoensarbeid vallen.

Eerder meldde de Britse nieuwszender Sky dat ook eisen aan de beheersing van de Engelse taal zouden worden afgezwakt voor gastarbeiders, maar Eustice wil daar niet aan. Varkensboeren hadden wel graag gezien dat taaleisen zouden worden geschrapt. "We hebben daar naar gekeken, maar vinden niet dat het een oplossing biedt voor dit specifieke probleem. Daarom hebben we uiteindelijk voor tijdelijke visa gekozen."

Door de brexit en de coronapandemie zijn veel slachters uit met name Oost-Europese landen vertrokken uit Britse abattoirs. Daardoor is een groot gebrek aan verwerkingscapaciteit ontstaan, met soms lege winkelschappen voor vlees in supermarkten tot gevolg. Het Verenigd Koninkrijk worstelt ook met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en personeel voor pluimveebedrijven. Om deze tekorten tegen te gaan stelde het land respectievelijk 5000 en 5500 visa beschikbaar voor buitenlanders.

Truckers staan niet direct te springen om daarop in te gaan. Tot nu toe zijn er ongeveer driehonderd aanvragen binnengekomen van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs, zei de voorzitter van de regerende Conservatieve Partij Oliver Dowden woensdag op radiozender LBC. Twintig aanvragen waren goedgekeurd.