Busstakingen definitief van de baan, vakbondsleden akkoord met cao

01 mei 2023, 15:56 Zakelijk
busstakingen definitief van de baan vakbondsleden akkoord met cao
ANP
Leden van vakbonden FNV en CNV hebben met een flinke meerderheid voor de nieuwe cao in het streekvervoer gestemd. Bijna 87 procent van de CNV-leden gaf goedkeuring voor de nieuwe cao, bij de FNV ging meer dan 90 procent van de leden akkoord. Daarmee is de reeks stakingen, die meermaals het busvervoer in Nederland platlegde, nu definitief ten einde.
Medewerkers die vallen onder de cao krijgen in totaal 15 procent meer salaris verspreid over een periode van ruim twee jaar. Daaronder valt een eenmalige uitkering van 1000 euro. Verder kunnen 63-plussers 60 procent werken tegen 80 procent van hun loon terwijl hun pensioenopbouw intact blijft. Onder de cao vallen ongeveer 13.000 medewerkers in het openbaar vervoer, voornamelijk buschauffeurs.
Het resultaat kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Daarvoor waren in totaal ongeveer 22 stakingsdagen nodig, volgens de FNV de "langste ov-staking ooit". Om de impasse tussen werkgeversvereniging VWOV en de bonden te doorbreken, moest staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) tussenbeide komen. Zij stelde voor procesbegeleiders in te zetten, die uiteindelijk de cao-onderhandelingen uit het slop wisten te trekken.
De verlaging van de werkdruk van buschauffeurs was een van de punten waar lang over onderhandeld is. Die zorgen waren er nog altijd tijdens de ledenraadpleging, zegt CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi. "Er zijn door leden ook wel enkele kritische opmerkingen gemaakt over hoe de werkdrukafspraken in de praktijk zullen uitpakken." Tegenstemmers binnen CNV zetten ook vraagtekens bij de lange looptijd van de cao, evenals bij de onzekerheid over de hoge inflatie, aldus Chikhi.
FNV-bestuurder Marijn van der Gaag geeft aan dat met deze cao niet alle problemen in het streekvervoer automatisch zijn opgelost. "We moeten er serieus werk van maken dat de gemaakte afspraken fatsoenlijk worden nageleefd."
Het openbaar vervoer heeft naast de cao streekvervoer nog een andere cao, die voor multimodale vervoerders. Deze bedrijven, zoals Arriva en Keolis, bieden verschillende vormen van vervoer aan, bijvoorbeeld bus- en treindiensten. De onderhandelingen voor deze cao, die geldt voor zo’n 1300 medewerkers, zijn nog altijd bezig. Ook gedurende dit onderhandelingstraject werd meermaals gestaakt, met name op regionale treinverbindingen.