KLM overweegt naar de rechter te stappen om te voorkomen dat een deel van het cabinepersoneel volgende maand gaat staken. Dat heeft directeur personeelszaken Aart Slagt maandag gezegd.
Vakbond FNV had eerder op de dag aangekondigd een deel van het cabinepersoneel op maandag 8 januari voor 24 uur het werk neerlegt. Daardoor zullen volgens de vakbond die dag minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol.
Het zou voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van KLM zijn dat het cabinepersoneel een hele dag staakt. FNV protesteert daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen.
KLM vindt dat FNV de situatie onnodig op de spits drijft en noemt de aangekondigde staking buitenproportioneel. ,,Wij zullen zeker kijken naar de juridische mogelijkheden'', zei Slagt. ,,Dit is schadelijk voor KLM, voor de passagiers en ook voor het personeel.'' Hij zei ook dat het bedrijf niet zomaar op de eisen van FNV zal ingaan.
De bezuinigingsmaatregel heeft volgens FNV geleid tot een verhoging van de werkdruk. Ook de dienstverlening aan passagiers is in het geding, aldus de vakbond. Eerder waren er al stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen.
Tussendoor is ook met KLM onderhandeld over een nieuwe cao. Het was de bedoeling dat daarin alternatieve besparingen zouden worden vastgelegd, zodat de inkrimping van de bemanning kan worden teruggedraaid. Maar dat is tot dusver niet gelukt.
FNV heeft de staking nu al aangekondigd, zodat KLM ruim de tijd heeft om maatregelen te treffen. Aan de andere kant biedt dat ook de gelegenheid om er alsnog samen uit te komen, meent FNV-onderhandelaar Birte Nelen. ,,Maar dan moet wel eerst de volledige cabinebezetting terug.''
FNV zegt ongeveer een kwart van de bij elkaar 9500 stewards en stewardessen te vertegenwoordigen. De grootste cabinevakbond VNC wil het nog lopende overleg met KLM een kans geven en steunt daarom de stakingsoproep op dit moment nog niet.