De productie van elektriciteit uit kolen is in het tweede kwartaal van dit jaar weer flink toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was op jaarbasis sprake van een stijging met 40 procent. Daarnaast werd een kwart meer stroom uit hernieuwbare bronnen geproduceerd, terwijl gas bijna een vijfde minder werd gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.
In totaal werd voor 28,2 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd. Dat was 4,3 procent meer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Kolen waren goed voor 3 kilowattuur. Hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa brachten bij elkaar 12,5 miljard kilowattuur aan stroom op. De opwekking van elektriciteit uit zon steeg met 40 procent. Windenergie was goed voor een kwart meer. Dit alles heeft te maken met meer zonnige dagen, terwijl ook de capaciteit toenam.
Gas was in de maanden april, mei en juni goed voor 11 kilowattuur aan stroom. Naast aardgasgestookte centrales zijn ook gasmotoren in de glastuinbouw daar verantwoordelijk voor. Kernenergie was goed voor 3 procent van het totaal.
Het CBS zette de Nederlandse productiecijfers ook af tegen die van omringende landen. Zo daalde de elektriciteitsproductie in Frankrijk met 15 procent. Dit heeft onder andere te maken met de uitgelopen onderhoudswerkzaamheden aan kerncentrales, wat ook de stroomprijzen heeft aangejaagd. Doorgaans is Frankrijk goed voor bijna een vijfde van de elektriciteitsproductie in de EU. De Fransen grepen echter niet naar kolen om de stroomproductie op peil te krijgen. Hier was sprake van een daling van bijna een kwart. Verder werd net als in Nederland minder stroom uit gas geproduceerd in België en Duitsland.
De Nederlandse uitvoer van elektriciteit is in het tweede kwartaal op jaarbasis met 17 procent toegenomen tot 5,1 miljard kilowattuur. De invoer daalde met 16 procent naar 4,4 miljard kilowattuur.