Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met nieuwe cijfers over de inflatie in Nederland in augustus. Vorige week meldde het CBS al inflatiecijfers op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Daaruit bleek dat de inflatie vorige maand verder is opgelopen naar 13,6 procent, van 11,6 procent in juli. Dat komt vooral door de aanhoudend hoge prijzen voor energie en levensmiddelen.
In de eigen rekenmethode van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. In juli bedroeg dat Nederlandse inflatiecijfer 10,3 procent op jaarbasis.
Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte vorige week bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus zijn gestegen naar het nieuwe recordniveau van 9,1 procent.
De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit. Mogelijk gaat de centrale bank de rente dan verhogen met driekwart procentpunt. In juli werd de rente met een half procentpunt verhoogd.
Steeds meer economen vrezen dat de economie van de eurozone in een recessie kan belanden door renteverhogingen en de hoge inflatie omdat de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk wordt gezet en mensen meer de hand op de knip gaan houden. Ook moeten sommige bedrijven vanwege de hoge energiekosten de productie stilleggen.