De AEX-index op het Damrak deed dinsdag een stap terug, mede door koersverliezen van de chipbedrijven ASML en Besi. Beleggers verwerkten de tegenvallende omzetcijfers van de grote Taiwanese chipmaker TSMC, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML.
Beleggers lijken het wat rustiger aan te doen na de sterke opmars sinds het begin van het jaar. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar de nieuwe inflatiegegevens van de Verenigde Staten, die donderdag op het programma staan. De Federal Reserve heeft de rente afgelopen jaar flink verhoogd om de inflatie te beteugelen. Bij een verdere afkoeling van de inflatie zou de Fed de rente mogelijk minder sterk hoeven te verhogen.
In Nederland meldde het statistiekbureau CBS dat de inflatie in Nederland vorig jaar gemiddeld 10 procent bedroeg. Dat is het hoogste inflatiecijfer sinds 1975. De laatste maanden gaan de prijzen wel wat minder snel omhoog.
De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 731,65 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 979,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.
Besi zakte 1,6 procent en ASML verloor 1,4 procent. TSMC zag de omzet in december dalen ten opzichte van een maand eerder en lijkt daarmee ook last te krijgen van de afnemende vraag naar elektronische apparaten. Dat komt doordat consumenten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven door de hoge inflatie. Branchegenoot ASMI hield het verlies beperkt tot 0,1 procent. Maandag behoorden de Nederlandse chipbedrijven ASML, Besi en ASMI nog tot de grote winnaars met winsten van rond de 6 procent.
Betaalbedrijf Adyen kampte met een koersdoelverlaging door de Britse bank Barclays en daalde 1,7 procent. Verzekeraar NN Group verloor 0,9 procent na een adviesverlaging door analisten van Deutsche Bank. Uitzender Randstad was de grootste verliezer in de AEX, met een min van dik 3 procent. Olie- en gasconcern Shell was de enige stijger met een plus van 0,3 procent.
In de MidKap verloor InPost 0,2 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes kwam met een handelsupdate, waarin topman Rafal Brzoska sprak van een sterk jaar met recordvolumes en een sterke groei van het aantal kluisjes.
De euro was 1,0740 dollar waard, tegen 1,0758 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs, tot 74,04 dollar per vat. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 79,01 dollar per vat.