Chipbedrijven onder druk op negatief Damrak

19 jul 2022, 12:16 Zakelijk
chipbedrijven onder druk op negatief damrak
ANP

De AEX-index op het Damrak stond dinsdag in het rood door flinke koersverliezen voor de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML. Een tegenvallend bericht over Apple zorgde voor koersdruk in de chipsector. Volgens persbureau Bloomberg gaat de iPhonemaker volgend jaar minder mensen aannemen en strenger op de kosten letten omdat het bedrijf zich wil voorbereiden op een economische neergang.

Ook gaat de aandacht uit naar de Russische gasleveringen aan Europa. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stelt door overmacht niet voldoende gas te kunnen leveren aan klanten. Gazprom levert al enige tijd minder gas, met name via de gaspijplijn Nord Stream die vanwege onderhoud stilligt. De pijpleiding zal later deze week weer in gebruik worden genomen. In Europa wordt echter gevreesd dat Rusland de pijpleiding zal dichthouden als antwoord op de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de min op 677,28 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 903,35 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden 0,2 procent. Londen won een fractie.

Chiptoeleverancier ASMI en chipmachinemaker ASML, die beide woensdag met cijfers komen, zakten 3,3 procent en 1,2 procent. Besi, dat donderdag de boeken opent, verloor 3,3 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway bleef ongewijzigd na de koerswinst van ruim 8 procent een dag eerder. ING en verzekeraar NN Group waren de sterkste stijgers, met winsten tot 1 procent.

In Parijs steeg EDF 15 procent. De Franse overheid maakte de details bekend van haar plan om het energiebedrijf volledig te nationaliseren. De Franse regering biedt 12 euro per aandeel, ofwel 9,7 miljard euro in totaal, voor de resterende aandelen die het nog niet bezit. De Franse treinfabrikant Alstom zakte 6 procent na tegenvallende resultaten.

In Stockholm zette SAS (plus 5 procent) de opmars voort na een koerssprong van dik 20 procent een dag eerder. De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij heeft een akkoord bereikt met de pilotenvakbonden, waardoor een staking die vijftien dagen duurde tot een eind komt. Door de staking stond het voortbestaan van SAS op het spel.

De euro steeg tot 1,0243 dollar, van 1,0160 dollar een dag eerder. De stijging volgde op berichten dat de Europese Centrale Bank de rente donderdag mogelijk met 0,5 procentpunt gaat verhogen in plaats van met 0,25 procentpunt. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 102,28 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 105,59 dollar per vat.