Chipmachinefabrikant ASML heeft zijn resultaten afgelopen jaar stevig opgekrikt en voorziet dat 2020 "wederom een jaar van groei" zal zijn. Volgens het Nederlandse technologieconcern is er onder meer veel vraag naar de hypermoderne EUV-apparaten. Dat zijn de machines waar de laatste tijd discussie over is of ASML ze wel aan China mag verkopen.
De opbrengsten dikten afgelopen jaar aan tot 11,8 miljard euro, van 10,9 miljard euro in 2018. Daarbij werd de brutowinstmarge in het slotkwartaal opgevoerd tot 48,1 procent. Onder de streep bleef in 2019 net als een jaar eerder bijna 2,6 miljard euro aan winst over. Het beursgenoteerde ASML, dat levert aan grote internationale bedrijven als smartphonemaker Samsung en het Taiwanese chipconcern TSMC, kondigde woensdag ook aan dat het komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen wil inkopen.
ASML was de laatste tijd al veel in het nieuws. De Verenigde Staten willen niet dat de EUV-apparaten van ASML aan China worden geleverd. Minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zei vorige week in een reactie dat het Nederlandse kabinet zijn eigen afweging maakt over de kwestie. In zijn persverklaring liet het bedrijf niets los over de ontwikkelingen.
De EUV-technologie stelt fabrikanten in staat op nóg kleinere schaal schakelingen te tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. Zo kunnen snellere microprocessoren en geheugenchips gemaakt worden, maar de vrees bestaat dat die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Critici stellen evenwel dat de Amerikanen ASML gebruiken als pion in hun handelsconflict met China.
ASML investeerde vele jaren fors in de ontwikkeling van EUV. Dat begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Afgelopen jaar werden er 26 van deze peperdure apparaten verkocht, in heel dit jaar denkt ASML er 35 er te kunnen leveren. Volgens het bedrijf zou alleen daarmee al 4,5 miljard euro aan omzet binnengehaald kunnen worden.