Coca-Cola behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Consumenten laten zich niet afschrikken door de hogere prijzen die de fabrikant vraagt voor zijn frisdranken. Het concern boekte afgelopen kwartaal meer winst en omzet dan verwacht. Ook het verkoopvolume nam toe ondanks de prijsverhogingen. Dankzij de sterke resultaten schroefde Coca-Cola ook zijn verwachtingen voor het hele jaar opnieuw op. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.
Beleggers kregen een flinke hoeveelheid kwartaalrapporten voor de kiezen. Zo kwamen naast Coca-Cola ook 3M en General Electric (GE) met resultaten. Beide industrieconcerns waren ook positiever over de winst dit jaar, na sterker dan verwachte kwartaalresultaten. 3M, dat eerder dit jaar al aankondigde 6000 medewerkers te ontslaan, profiteerde daarbij van kostenverlagingen. Het aandeel won 4,6 procent. GE (plus 3,8 procent) deed goede zaken met zijn tak voor vliegtuigmotoren dankzij het sterke herstel van het vliegverkeer.
Ook General Motors opende de boeken. De autofabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan kenners hadden verwacht. Door de voortslepende stakingen bij het bedrijf kan GM echter niet zeggen of het dit jaar nog een winst van 14 miljard dollar zal realiseren. Door de staking van de vakbond United Auto Workers, die nu in de zesde week zit, moet GM die winstdoelstelling loslaten. Het aandeel zakte 0,5 procent.
Verder hielden beleggers de ontwikkelingen rond de oorlog tussen Israël en Hamas in de gaten. Ook werd scherp gelet op de schommelingen van de rentetarieven op Amerikaanse staatsobligaties. Zo zakte de rente op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties weer onder de 5 procent. Eerder steeg de tienjaarsrente voor het eerst in zestien jaar tot boven dat niveau.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,8 procent hoger op 33.184 punten. De brede S&P 500 klom 0,6 procent tot 4240 punten en techgraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omhoog tot 13.073 punten.
Softwareconcern Microsoft won 0,5 procent en Google-moeder Alphabet klom 0,9 procent. De twee grote techconcerns brengen na de slotbel op Wall Street de kwartaalcijfers naar buiten. De aandacht van beleggers zal daarbij vooral uitgaan naar de inkomsten uit advertenties. Ook wordt gelet op de mate waarin de bedrijven nu al kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie (AI). Daarin wordt momenteel veel geïnvesteerd, waardoor de kosten stijgen bij veel techbedrijven.
Spotify maakte een koerssprong van ruim 7 procent. Zowel de omzet als het aantal luisteraars steeg in het derde kwartaal. Volgens de Zweedse onderneming maken 574 miljoen mensen maandelijks gebruik van de dienst en zal dit aantal in het huidige kwartaal oplopen tot boven de 600 miljoen.
De euro was 1,0683 dollar waard, tegen 1,0642 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 85,95 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 90,37 dollar per vat.