Consumentenbond sleept Volkswagen weer voor rechter om diesels

21 dec 2022, 8:04 Zakelijk
consumentenbond sleept volkswagen weer voor rechter om diesels
ANP
Door het sjoemeldieselschandaal zijn consumenten die in het verleden Volkswagens kochten misleid en zij zouden moeten worden gecompenseerd. Dat betogen Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) en de Consumentenbond in een zaak over sjoemeldiesels die woensdag dient bij de rechtbank in Groningen.
De organisaties vragen de rechter om een schadevergoeding vast te stellen voor een consument die in 2011 bewust een Volkswagen Polo Blue Motion diesel aanschafte vanwege zijn 'schone karakter'. In de verkoopfolders werd de wagen destijds geprezen om "zijn enorme zuinigheid, milieuvriendelijke technologie en aangename dynamiek". Maar later bleek dit volgens de Consumentenbond helemaal niet te kloppen.
"De Polo bleek helemaal niet schoon. Hij bleek zelfs de toegestane uitstootnorm ruim te overschrijden. Maar door manipulatiesoftware was hij door de toelatingstests gekomen. De klant is heel bewust om de tuin geleid", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. Dick Bouma, de voorzitter van VGDES, laat weten dat de inzet bij de zaak terugbetaling van het aankoopbedrag is minus de huidige inruilwaarde. "In dit geval 17.290 min 2000 euro. Meneer moet dus 15.290 euro terugkrijgen."
Het dieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij Volkswagen. Dat concern gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. Later werd duidelijk dat ook bij andere autoconcerns sjoemelsoftware is gebruikt.
Deze Polo-zaak is een van de vier proefprocedures waarin de Consumentenbond en VGDES schadevergoeding eisen. "Ons doel is dat Volkswagen inziet dat het Nederlandse consumenten echt moet compenseren en naar aanleiding van de uitkomst van die procedures met ons in gesprek gaat over een regeling", aldus Molenaar.
In Nederland hebben meerdere stichtingen zaken lopen tegen autofabrikanten. Car Claim, dat ook samenwerkt met de Consumentenbond, wist vorig jaar al een Nederlandse rechter te overtuigen dat kopers van sjoemeldiesels van Volkswagen recht hebben op compensatie. Maar de fabrikant tekende beroep aan. Volgens Volkswagen hebben automobilisten namelijk helemaal geen financiële schade geleden door het feit dat hun auto's meer uitstoten dan gemeld.