De copyrightzaak tussen techreus Google, onderdeel van Alphabet, en softwareconcern Oracle wordt mogelijk terugverwezen naar het federale hof van beroep. Dit kwam naar voren tijdens een hoorzitting bij het Amerikaanse hooggerechtshof over de kwestie, die ook wel tot 'copyright-zaak van het decennium' is gebombardeerd.
De zaak draait om het gebruik van Java API's door Google om het besturingssysteem Android te ontwikkelen. De Java API's waren in handen van Oracle, en het gebruik hiervan door Google was volgens Oracle in strijd met de regels. Oracle zou hierdoor uit de smartphonemarkt zijn gedrukt en wil nu miljarden dollars compensatie. Google zegt de programmeertaal van Oracle eerlijk te hebben gebruikt.
Tijdens de hoorzitting werd Google onder meer om opheldering gevraagd. Het techbedrijf beweert dat het niet mogelijk was om een code te repliceren (kopiëren) zonder miljoenen software-ontwikkelaars een nieuwe programmeertaal te leren. Een rechter merkte vervolgens op dat andere techbedrijven, waaronder Apple, ook met nieuwe telefoons zijn gekomen zonder kopieergedrag.
De zaak wordt op de voet gevolgd door de techsector. Een uitspraak in het voordeel van Oracle zou een gigantische impact kunnen hebben op softwareontwikkeling in de toekomst én het verleden.