De reisorganisatiebranche heeft als gevolg van de coronacrisis al 1 miljard euro aan financiële schade geleden. Daarbovenop komt ook nog eens het omzetverlies waarmee luttele miljarden zijn gemoeid. De overheid heeft al steun toegezegd aan de sector. Branchevereniging ANVR hoopt op een snelle invulling van de compensatieregelingen.
Behalve met het uitblijven van boekingen heeft de reissector ook te maken met verliezen als gevolg van het moeten annuleren van zaken- en vakantiereizen. Volgens de ANVR, die een peiling hield onder haar leden, is van de naar schatting 2,7 miljard euro geboekte omzet tot 1 juni is al bijna de helft geannuleerd.
Bij pakketreizen zijn reisondernemingen wettelijk verplicht de klant volledig te compenseren als ze de reis niet kunnen uitvoeren. Maar intussen zijn deze ondernemingen al wel financiële verplichtingen met leveranciers aangegaan en krijgen zij het geld dat daarmee is gemoeid vaak niet terug. De totale annuleringsschade tot 1 juni bedraagt 337 miljoen euro. Als annuleringen van de zomer daar nog bij komen, loopt dit volgens de ANVR met honderden miljoenen op.
Verder maakten reisorganisaties recent kosten om reizigers die al op reis waren terug te halen. Het gaat dan naast personeelskosten om compensatie voor gemiste vakantiedagen voor reizigers. Sowieso lopen de personeelskosten voor de organisaties door. In de sector zijn zo'n 20.000 mensen actief.
De ANVR verwacht dit jaar een omzetverlies van 80 tot 85 procent. Dat komt neer op zo'n 8 tot 8,5 miljard euro. ANVR-voorzitter Frank Oostdam vraagt dringend om hulp van de overheid voor de uitwerking van passende maatregelen voor de reisbranche.