Crisisoverleg bij KLM met bonden over loonmatiging

30 okt 2020, 9:08 Zakelijk
crisisoverleg bij klm met bonden over loonmatiging
ANP
KLM heeft de vakbonden voor crisisoverleg bijeengeroepen. De partijen praten vrijdag vanaf 13.30 uur op het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen over aanpassingen van de arbeidsvoorwaarden, om zich te verzekeren van noodsteun van de Nederlandse overheid van in totaal 3,4 miljard euro.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) ging niet akkoord met het voorstel zoals dat er nu ligt. De looptijden van de afspraken over loonmatiging zijn volgens Hoekstra te kort en zouden moeten gelden zolang het steunpakket loopt, namelijk tot 2025.
Volgens ingewijden bij KLM wist Hoekstra begin oktober al dat de looptijd van de overeenkomst korter was dan de looptijd van het steunpakket. Daarbij wordt ook gewezen op de situatie in Frankrijk, waar de overheid en Air France gezamenlijk optrekken om de toekomst van de maatschappij veilig te stellen. Bij KLM voelen ze zich op het laatste moment voor het blok gezet.
In Nederland lijkt iedereen een eigen agenda te hebben, zo klinkt het. Door Hoekstra wordt op deze wijze "gesold" met de toekomst van de Nederlandse luchtvaart. Naast de overheid gaat het dan ook om de vakbonden. Volgens de KLM-bronnen is de situatie daardoor onwerkbaar voor het bezweren van een crisis.
In Den Haag is het vooral de houding van de vakbonden die voor frustratie zorgt. Ingewijden wijzen erop dat Hoekstra al bij herhaling heeft aangegeven dat de kostenbasis bij KLM ook voor de coronacrisis al een punt van zorg was. Daar is ook KLM-topman Pieter Elbers van doordrongen, zeggen zij, maar de vakbonden zitten structurele hervormingen in de weg.
Komt KLM niet met een ander plan dan wordt het voortbestaan van de onderneming bedreigd en komen belangrijke internationale luchtvaartverbindingen in gevaar. De partijen hebben nog twee dagen om met een nieuwe voorstel te komen. Bij KLM is het geld "hard nodig". Het bedrijf schrijft door de crisis dieprode cijfers.
Haagse bronnen spreken van een duivels dilemma. Enerzijds wil het kabinet de positie van Schiphol als internationaal luchtvaartknooppunt niet zomaar opgeven. Maar KLM steunen zonder dat het aan de gestelde voorwaarden voldoet, zou een ongewenst precedent scheppen in een tijd dat heel veel bedrijven worstelen om te overleven.
Vakbonden wilden nog niet op de recente ontwikkelingen reageren of waren nog niet bereikbaar voor commentaar.