De Amerikaanse cryptobank Silvergate Capital heeft donderdag zo'n 38 procent aan beurswaarde zien verdampen op de aandelenmarkten in New York. De koersval volgde op de aankondiging van het bedrijf om zichzelf op te heffen. Die beslissing komt na maanden van financiële problemen. Klanten krijgen hun bij de bank aangehouden tegoeden volledig terugbetaald, belooft de financieel dienstverlener.
De val van Silvergate volgt op toenemende druk van toezichthouders en een strafrechtelijk onderzoek naar de zaken die het bedrijf deed met cryptobeurs FTX en handelshuis Alameda, allebei opgericht door Sam Bankman-Fried. Hij wordt nu verdacht van fraude met klanttegoeden. Na het omvallen van FTX haalden veel klanten hun cryptotegoeden weg bij Silvergate.
Branchegenoot Signature Bank ging mee omlaag en verloor 5 procent. Coinbase leverde op zijn beurt bijna 3 procent in. De cryptobeurs verklaarde eerder deze maand al geen betalingen van of naar Silvergate meer te accepteren. De opheffing van Silvergate heeft volgens het bedrijf geen gevolgen voor de tegoeden van klanten bij Coinbase.
De algehele stemming op Wall Street was licht positief. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent hoger op 32.969 punten. De brede S&P 500 won ook 0,5 procent, tot 4013 punten, en techbeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 11.640 punten.
Beleggers wachten vooral op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag verschijnt. De situatie op de arbeidsmarkt speelt naast de inflatie een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de centrale bank meer ruimte om de rente stevig te blijven verhogen. Donderdag bleek voorbeurs dat het aantal wekelijkse aanvragen van een werkloosheidsuitkering sterker dan verwacht is toegenomen, waarmee de arbeidsmarkt wat lijkt te verzwakken.
Tesla ging verder omlaag en daalde bijna 2 procent. Woensdag verloor de fabrikant van elektrische auto's al 3 procent, nadat de Amerikaanse verkeerstoezichthouder had laten weten een onderzoek te starten na twee meldingen van sturen die tijdens het rijden volledig losraakten.
Eli Lilly won daarnaast een fractie aan beurswaarde. Het farmaceutische concern liet weten de ontwikkeling van zijn kandidaat-medicijn Solanezumab voor de behandeling van alzheimer te stoppen na tegenvallende onderzoeksresultaten. Het middel was gericht op de behandeling bij mensen die zich in een zeer vroege stadium van de ziekte bevinden en nog geen symptomen vertonen. Het ziekteproces werd door de behandeling echter niet vertraagd.